BURGER@OVERHEID

Gedragslijn helpt e-mailende burger

'Het moet afgelopen zijn met overheden die niet reageren op e-mail', dat zegt Marjet van Zuijlen als voorzitter van het platform burger@overheid. Gisteravond presenteerde zij een nieuwe gedragslijn voor de afhandeling van e-mail door overheden. Zij riep alle overheidsinstellingen op om betere prestaties te leveren bij het beantwoorden van e-mail. 'Het gaat hier om heel gewone fatsoensregels. Dat lijkt me niet teveel gevraagd', aldus Van Zuijlen. Onlangs bleek uit onderzoek dat bijna de helft van de Nederlandse overheden e-mail niet beantwoordt.

Meldpunt

Burger@overheid komt niet alleen met een gedragslijn; sinds gisteren is er ook een meldpunt waar burgers terecht kunnen met vragen en klachten over de afhandeling van e-mail door overheden. Het meldpunt is te vinden op: www.burger.overheid.nl/meldpunt.

Altijd antwoord, tijdig antwoord

De gepresenteerde gedragslijn draagt het motto 'Altijd antwoord, tijdig antwoord'. In de gedragsregels staat dat elke overheidsinstelling per e-mail bereikbaar moet zijn en dat men altijd een ontvangstbevestiging moet sturen. Eenvoudige vragen moeten binnen twee werkdagen beantwoord worden. Het gaat dan om bekende feiten, zoals openingstijden, parkeerregels of vergunningprocedures. Moeilijke vragen kunnen meer tijd in beslag nemen. In ieder geval moet de afzender binnen 10 werkdagen te horen krijgen hoe lang de beantwoording gaat duren.

De gedragslijn roept overheden op om duidelijk te zijn over de wijze waarop men omgaat met e-mail. Bij voorkeur staan de richtlijnen op de eigen website, zodat de burger weet waar hij aan toe is. Ook dringt de gedragslijn er op aan dat overheden hun prestaties gaan meten en bekend maken. De gedragslijn is te vinden op:
www.burger.overheid.nl/e-mailgedragslijn.

Burger@overheid

Burger@overheid zet zich in voor verbetering van de digitale overheid. Het platform is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De onafhankelijkheid wordt gewaarborgd door een forum onder voorzitterschap van Marjet van Zuijlen. Voor meer informatie zie: www.burger.overheid.nl