Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/052

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

09 april 2003

Nr. 03/052

Ook vergoeding voor zieke huisgenoten van werknemers die met asbest werkten

Ook huisgenoten van werknemers die met asbest werkten, kunnen in de toekomst in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming als zij de ziekte mesothelioom (een vorm van kanker) krijgen. Huisgenoten kunnen die ziekte oplopen doordat zij in aanraking zijn gekomen met asbeststof op de kleding van de werknemer die met asbest werkte. Demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hierover overeenstemming bereikt met werkgevers, werknemers, het Verbond van Verzekeraars en het Comité van Asbestslachtoffers.

Dit schrijft Rutte in een brief aan de Tweede Kamer over een uitbreiding van de Regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers. De regeling biedt mensen met mesothelioom veroorzaakt door werken met asbest een eenmalige tegemoetkoming van maximaal 15.882 euro. Voorwaarde is dat de (ex-)werkgever niet (meer) aansprakelijk kan worden gesteld. Aan de basis van de regeling ligt een convenant tussen genoemde werkgevers, werknemers, het Verbond van Verzekeraars, het Comité van Asbestslachtoffers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Instituut Asbestslachtoffers stelt vast of slachtoffers in aanmerking komen voor de regeling. Als er wel een aansprakelijke werkgever is, bemiddelt het instituut tussen het slachtoffer en de werkgever over de schadevergoeding.

Rutte geeft aan dat hij in de komende periode met de convenantspartijen, het Instituut Asbestslachtoffers en de Sociale Verzekeringsbank gaat overleggen hoe het convenant en de regeling worden aangepast. Een goede juridische afbakening van de groep huisgenoten is daarbij essentieel. De Sociale Verzekeringsbank is de instantie die de tegemoetkoming uitkeert.

Rutte meldt verder dat hij de financiering van het Instituut Asbestslachtoffers structureel gaat regelen. Op dit moment krijgt het instituut geen vergoeding voor de kosten van het onderzoek als het slachtoffer uiteindelijk niet in aanmerking komt voor de regeling. De overheid zal de kosten voor deze gevallen vanaf 2003 met terugwerkende kracht betalen.

Ook gaat Rutte de tegemoetkoming aan de asbestslachtoffers vanaf 2004 jaarlijks aanpassen aan de stijging van het prijspeil. De indexatie vindt plaats aan de hand van de stijging van het wettelijk minimumloon. De hoogte van het bedrag wordt elk jaar bekend gemaakt in de Staatscourant.

Tot slot verlengt Rutte de termijn voor nabestaanden om de procedure van een asbestslachtoffer na zijn overlijden voort te zetten van zes naar twaalf maanden.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van staatssecretaris Rutte over toezeggingen Regeling Tegemoetkoming Asbestslachtoffers
2003