Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-091

Den Haag, 9 april 2003

Solvabiliteitseisen aan verzekeringsmaatschappijen worden aangescherpt

Minister Hoogervorst van Financiën heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer waarmee de solvabiliteitseisen aan verzekeringsmaatschappijen worden aangescherpt. Het wetsvoorstel geeft invulling aan twee Europese richtlijnen (zogenaamde Solvabiliteit I richtlijnen) en wijzigt daartoe de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993.

Belangrijkste doel van het wetsvoorstel is het bieden van een betere bescherming aan consumenten. Iedere verzekeraar moet een solvabiliteitsmarge aanhouden, wat betekent dat de verzekeraar over extra vermogen moet beschikken om ongunstige ontwikkelingen in het bedrijfsklimaat op te vangen. De solvabiliteitsmarge zorgt ervoor dat verzekeraars ook aan hun verplichtingen kunnen voldoen in het geval van onvoorziene risico's.

De actualisatie van de solvabiliteitseisen is een van de punten van het Actieplan voor financiële diensten van de Europese Commissie. In dat Actieplan wordt de belangrijke rol van de financiële sector benadrukt als motor voor groei en werkgelegenheid. De Solvabiliteit I-richtlijnen omvatten een pakket maatregelen die een lichte aanpassing van de solvabiliteitseisen beogen. De belangrijkste maatregelen uit het pakket zijn dat de solvabiliteitsmargevereisten worden aangepast aan het inflatieverloop. Verder worden de solvabiliteitsmargevereisten minimumvereisten. Daarnaast creëren de richtlijnen de mogelijkheid dat de toezichthoudende autoriteit in individuele gevallen preventief in kan grijpen in de vorm van een herstelplan.

Bij het traject Solvabiliteit II (deze Europese richtlijn is nog in voorbereiding) zullen de solvabiliteitseisen grondiger worden herzien.

Het volledige wetsvoorstel met diverse bijlagen is te vinden op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/FM03-247.doc