Politie Amsterdam-Amstelland

Stop winkelcriminaliteit!
9-4-2003. Vanaf 10 april treedt de politie Amsterdam-Amstelland keihard op tegen winkelcriminaliteit. Een pakket maatregelen moet de criminaliteit en overlast, waarvan met name kleinere winkeliers de dupe worden, bestrijden. Onder het motto 'Stop winkelcriminaliteit' blijft geen enkele winkeldiefstal voortaan onbestraft.

Politietransactie
Nieuw is de politietransactie. Winkeldieven die voor een klein bedrag hadden gestolen, ontsprongen vroeger vaak de dans. Nu krijgen zij een transactie aangeboden, een soort boete. Is de buit tot 50 euro waard, dan moeten zij 115 euro betalen. Hebben zij spullen gestolen ter waarde van 50-150 euro, dan kost ze dat 190 euro. Bij een grotere buit moeten zij altijd voor de rechter verschijnen. En alle winkeldieven krijgen, ongeacht de buit, een strafblad.

Extra toezicht
In 'beruchte' gebieden wordt extra toezicht gehouden. Daarvoor wordt de Vliegende Brigade ingezet, die gekleed in opvallende jassen op scooters zal surveilleren.

Buurtregisseurs
De 200 buurtregisseurs in onze regio benaderen de winkeliers in hun buurt. Zijn dit er een paar, dan worden ze individueel benaderd en krijgen ze een advies op maat. Gaat het om winkelstraten of -centra, dan worden voorlichtingsavonden georganiseerd. Doel is de winkeliers te informeren over de actie, aan te geven hoe zij in geval van nood snel contact met de politie kunnen krijgen en hoe zij samen met andere winkeliers een vuist kunnen maken tegen criminaliteit en overlast. Resultaten Ter Plaatse

9-4-2003. In de zaken van een brutale inbraak aan de J.J. Viottastraat waarbij een duur plasmascherm werd ontvreemd en de overval op een woning aan Kempering zijn arrestaties verricht. Ook over de gestolen Griekse munten uit het Allard Pierssonmuseum kwam een belangrijke tip binnen.

Bedankt voor uw medewerking.

---

Beveiliger stuit op inbreker

9-4-2003. Vannacht rond kwart over drie werd een 34-jarige man in een kantoor aan de Leidsekade aangehouden op verdenking van inbraak. De inbreker werd ontdekt door een beveiliger die zijn ronde deed. Het was vannacht nog niet duidelijk hoe de man het pand binnengedrongen is. Enkele inbrekerswerktuigen zijn in beslag genomen.
---

Man bedreigt buren met mes

9-4-2003. Gisteravond heeft de politie een 32-jarige man gearresteerd nadat hij zijn medeflatbewoner met een mes had bedreigd. Eerder die dag had de man ook al een andere buurman bedreigd. Toen agenten hem wilden arresteren werd de man erg agressief. Pepperspray was nodig om hem onder controle te krijgen.

De messentrekker stoorde zich waarschijnlijk zó aan de geluidsoverlast in de flat dat hij helemaal uit zijn dak ging en zijn buurman bedreigde. Het slachtoffer wist te ontkomen en waarschuwde de politie. Agenten gingen naar de woning en troffen de agressor in de deuropening aan. Hij maakte een zeer agressieve indruk en verzette zich hevig toen hij werd aangehouden.

---

Vrijwilligerswerk doen

Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen.
---
Werken bij de politie
24-3-2003. Heb je altijd al bij de politie willen werken en ben je in het bezit van een LBO-, MAVO- of VMBO-diploma? Dan is dit je kans! De politie Amsterdam-Amstelland zoekt enthousiaste mannen en vrouwen die als operationeel assistent onze gelederen willen versterken. Interesse? Kijk dan op op het bannertje "Werken bij de politie" op onze homepage (ook voor andere leuke banen).
Grote wapenvondst bij dode man

gevonden wapens

7-4-2003. Vrijdagavond troffen agenten in een woning in Amsterdam-Zuidoost het levenloze lichaam van een 58-jarige man aan. Het bleek om de bewoner te gaan die een natuurlijke dood was gestorven. In de woning werd bij nader onderzoek een grote hoeveelheid wapens en explosieven aangetroffen.

Collegas van de man misten hem al een tijdje en waarschuwden de politie. Behalve het ontzielde lichaam van de bewoner vonden politiemensen een zestal geweren een grote hoeveelheid munitie en explosieven. Hierop werd het Explosieven Opruimings Commando gewaarschuwd die het aangetroffen wapentuig verder onderzocht. In verband met dit onderzoek moesten omwonenden enige tijd hun huis verlaten. Het EOC stelde vast dat onder de aangetroffen explosieven diverse granaten en mijnen zaten (oefen en scherp). Ook diverse rook- en traangasgranaten maakten deel uit van de verzameling. Nadat was vastgesteld dat er geen direct gevaar meer was voor de buurtbewoners werd in de loop van zaterdag het gehele pand leeggehaald.

De politie gaat er vanuit dat het hier een uit de hand gelopen hobby betrof. De bewoner bleek lid te zijn van diverse schietverenigingen en had een machtiging voor een aantal wapens. Het aangetroffen arsenaal ging hetgeen volgens de machtiging was toegestaan echter ver te boven. Er zijn geen aanwijzingen dat de bewoner iets kwaads in de zin had.
---


Snelheidscontrole

9-4-2003. Bij een snelheidscontrole op de Lakenblekerstraat in Aalsmeer werden gistermiddag 16 snelheidsduivels betrapt. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 93 kilometer per uur. Ter plaatse mag 50 worden gereden.

---

Bromfietser gewond bij aanrijding

9-4-2003. Gisteravond rond zes uur raakte een 28-jarige bromfietser gewond bij een aanrijding met een taxi op de kruising De Boelelaan / De Klencke. De bromfietser is afgevoerd naar het ziekenhuis. De taxichauffeur kwam met de schrik vrij.

---

Gerichte gordelcontrole achterbank

Gisteren werden er opnieuw gerichte gordelcontroles gehouden op verschillende locaties op de Oostelijke Eilanden. Met name rond scholen werd streng gecontroleerd. Dit om met name ouders erop te wijzen dat ook het achterin dragen van een gordel verplicht is.In totaal werden er 140 mensen op de bon geslingerd. In 30 gevallen betrof het een kind dat zonder de verplichte riem werd vervoerd.

De controles werden uitgevoerd door agenten en surveillanten van het politiebureau IJ-tunnel in samenwerking met 3VO en het Netwerk Jeugd en Verkeer. Aan de actie zit een preventiecampagne gekoppeld waarbij overtreders een videofilm kunnen bekijken waarin de gevaren van het niet dragen van de gordel worden getoond. Een tiental mensen maakte van deze mogelijkheid gebruik. De meesten waren diep onder de indruk. De komende periode zullen er meer van dergelijke acties volgen.
---

Fietsendief valt door mand

9-4-2003. Vannacht rond halfdrie werd een 67-jarige man op de Rozengracht aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Een oplettende getuige zag dat hij een beugelslot van een fiets aan het doorzagen was en waarschuwde de politie. Die kon de verdachte en de gestolen fiets op de Rozengracht achterhalen.

---

Vier aanhoudingen na brandstichting

9-4-2003. Vannacht om halfvier werden vier mannen tussen 22 en 29 jaar aangehouden in verband met een brandstichting. Getuigen hadden gezien dat de vier betrokken waren bij het in de brand steken van een hoeveelheid afval op het Hoofddorpplein. De vier werden uiteindelijk in de Poeldijkstraat aangehouden. De brandweer heeft de berg afval geblust.

---

Straatrover gearresteerd
9-4-2003. Een 24-jarige man is vannacht op heterdaad betrapt toen hij op de Zeedijk een 57-jarige man beroofde. Een agent werd er door getuigen op geattendeerd dat een man beroofd werd. De straatrover zat bovenop de man en haalde juist zijn zakken leeg. De berover werd in de kraag gegrepen en afgevoerd. Het slachtoffer kwam met de schrik vrij. Bromfietser gewond na inhalen
9-4-2003. Een 16-jarige bromfietser raakte gistermorgen op de Van der Boechorststraat gewond toen hij een vrachtwagen links inhaalde en frontaal op een tegenligger botste. De jongen werd overgebracht naar een ziekenhuis. Hij mocht na behandeling voor een schouderfractuur het ziekenhuis verlaten.