Wageningen Universiteit

Johan Sanders benoemd tot hoogleraar Valorisatie van plantaardige productieketens

Binnen de kenniseenheid Agrotechnologie en Voeding (A&V) van Wageningen Universiteit en Researchcentrum komt op verzoek van de directieraad een bijzondere leerstoel Valorisatie van plantaardige productieketens. Deze leerstoel zal worden bezet door dr Johan Sanders.

De wetenschappelijke kennis van plantaardig uitgangsmateriaal en de inzichten in de verwerkingsmogelijkheden bieden mogelijkheden om in de plantaardige productieketens te komen tot nieuwe producten en productieprocessen. Het benutten van die potenties is van belang voor de plantaardige sector en voor de verwerkende industrie.

De belangrijkste vraagstukken voor de nieuwe leerstoel zijn:


* Welke biologische, chemische en technologische processen zijn het meest geschikt om inhoudstoffen voor industriële (niet-voedings) toepassingen uit planten te halen?

* Welke gewassen komen daarvoor in aanmerking en in welke regio's; op welke grondsoorten kunnen deze het beste worden geteeld. Komt ocean farming in aanmerking als bron voor de winning van inhoudsstoffen en welke energiebalansen en afvalstromen zijn dan van betekenis in ecologisch opzicht?
Omdat de kenniseenheid Agrotechnologie en Voeding nadrukkelijker wil investeren in het â¤~laten werken van wetenschappelijke kennis⤮ wordt de directieraad uitgebreid met de functie van Directeur Business Development. Deze 0.5 functie zal vanaf 1 april ook doorJohan Sanders worden vervuld, omdat er op onderdelen een interessante synergie mogelijk is met de nieuwe leerstoel.

Voordat Sanders in 2001, als algemeen directeur van A&V, in dienst trad bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum was hij werkzaam als directeur R&D van Avebe. Die expertise komt uitstekend van pas bij de invulling van zowel de nieuwe leerstoel als het directeurschap Business Development.

De functie van algemeen directeur van de directieraad zal tijdelijk worden waargenomen door de directeur Wetenschap, prof. dr. Fons Voragen. De procedure voor het werven van een nieuwe algemeen directeur is inmiddels opgestart.

De kenniseenheid Agrotechnologie en Voeding omvat de instituten ATO en IMAG, alsmede 19 universitaire leerstoelgroepen op de terreinen voeding en gezondheid, levensmiddelentechnologie en milieutechnologie.

Noot voor de redactie (