Provincie Noord-Brabant


Persbericht




Uitreiking voor tiende keer

Veilig & Schoon-vignet voor steeds meer Brabantse zwembaden

Meer dan driekwart (78 %) van de Brabantse zwembaden krijgt dit jaar het Veilig&Schoon-vignet van de provincie Noord-Brabant. Het aantal vignethouders is daarmee nog steeds in een stijgende lijn. Zwembaden krijgen het vignet als zij in het afgelopen jaar aan alle wettelijke eisen voldeden op het gebied van hygiëne en veiligheid. Vierentwintig zwembaden ontvangen dit jaar voor de tiende achtereenvolgende keer het vignet. De vignetten werden 9 april uitgereikt door gedeputeerde drs. L. Verheijen tijdens een symposium in het provinciehuis over toezicht in zwembaden en aansprakelijkheid.

Alle geregistreerde zwemgelegenheden in Brabant zijn in 2002 bezocht door de provinciale inspecteurs. Speciaal aandacht tijdens de inspectiebezoeken kreeg het toezicht binnen de zwembaden. In 2003 zal de provincie eisen dat zwembaden beschikken over een toezichtsplan. Bij de toewijzing van het Veilig&Schoon-vignet zal het hebben van een toezichtsplan en de mate van uitvoering daarvan, een van de criteria zijn.
Ook komen in 2004 de peuterbaden (zwembaden met een maximale diepte van 0,5 meter) in aanmerking voor een Veilig&Schoon-vignet. Een onderzoek in 2002 naar de waterkwaliteit van de peuterbaden wees uit dat 80 procent van de baden niet voldeed aan de normen. De provincie heeft aanvullende voorschriftyen opgesteld waaraan de peuterbaden moeten voldoen.


Klantenonderzoek
Een ander onderzoek in opdracht van de provincie onder bezoekers van zwembaden in 2003 geeft aan dat zij de controle op hygiëne en veiligheid belangrijk vinden. Het Veilig&Schoon-vignet is redelijk bekend. Daarnaast willen bezoekers onder meer dat het personeel van een zwembad actief toezicht houdt en zich bezighoudt met schoonmaakwerkzaamheden.