Gemeente Leeuwarden

Hoorzitting Transvaalwijk druk bezocht

Rondleiding raadsleden Transvaalwijk De informatieavond van de commissie Stadsontwikkeling over de herziening van het bestemmingsplan Transvaalwijk trok dinsdag 9 april veel bezoekers. Ruim 60 buurtbewoners en raadsleden discussieerden in het wijkcentrum aan de Singelstraat onder andere over de verkeersveiligheid en parkeerproblematiek in de buurt. Voorafgaand aan de bijeenkomst werden de raadsleden rondgeleid in de Transvaalwijk door de voorzitter van het wijkpanel Thomas Pheifer en Harry Coerts van het team Ruimtelijke Ordening van de gemeente Leeuwarden.

Om even over achten hield Harry Coerts een korte inleiding over het bestaand bestemmingsplan dat nog dateert uit 1974. Hij legde onder meer uit dat het plangebied dat nu begrensd is door de Noordersingel en de Spanjaardslaan, in het nieuwe plan uitgebreid wordt met het deel dat tussen de Jelsumerstraat, de Valkstraat en de P.J. Troelstraweg ligt. Hierna nodigde de voorzitter de wijkbewoners uit om hun wensen en behoeften met betrekking tot de herziening van het bestemmingsplan kenbaar te maken.

De verkeersveiligheid, de hoge parkeerdruk en de toegankelijkheid van het Rengerspark bleken belangrijke onderwerpen te zijn voor de wijk. Vooral het snelle verkeer op de Spanjaardslaan ervaren de bewoners als knelpunten. Raadslid Piet van der Wal van PAL/GroenLinks wees de aanwezigen er echter op dat zij er rekening mee moeten houden dat de Spanjaardslaan in het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan is aangemerkt als bereikbaarheidsroute voor de binnenstad. Eventuele verkeersbeperkende maatregelen zijn daarom niet aan de orde. Ook Puck van Ulzen en Douwe Kiestra van de VVD verwachtten hierin weinig verandering in het bestemmingsplan aan te kunnen brengen.

Aan het eind van de avond gaf Harry Coerts nog een korte uitleg over de verdere gang van zaken. De gemeenteraad neemt de wensen van de bewoners van de Transvaalwijk mee bij het opstellen van haar taakopdracht voor de herziening van het bestemmingsplan aan het college van burgemeester en wethouders. De commissie Stadsontwikkeling behandelt naar verwachting de taakopdracht op 26 mei en in juni komt de opdracht in de raad. Daarna gaat het college aan de slag met de uitvoering van de taakopdracht.