De Unie


Laatste Nieuws
De Unie als eerste bereid looneis verder te matige

De Unie is als eerste vakbond bereid volgend jaar de lonen verder te matigen tot onder de inflatie. Voorwaarde is wel dat de overheid de pensioenopbouw ongemoeid laat en snel afspraken maakt met overheidsbonden over een versobering van hun goudgerande pensioensysteem. Van de werkgevers eist de bond dat zij zich nu eindelijk een committeren aan afspraken over het verhogen van de Verder zullen de werkgevers zich moeten committeren aan afspraken over het verhogen van de arbeidsproductiviteit.

Dat staat vandaag (9 april 2003) in een artikel in De Financiële Telegraaf. In het artikel zegt Unie-voorzitter Jacques Teuwen verder dat hij de verantwoordelijkheid wil nemen nu de werkgelegenheid achteruit holt. Maar de bal ligt volgens de vakbondsvoorman vooral bij de overheid. Zij moet een duidelijk signaal aan de sociale partners afgegeven door de ambtenarenpensioenen te versoberen en de lonen in de sector te matigen. Werkgevers hebben hier al herhaaldelijk om gevraagd. Tevens stelt Teuwen als voorwaarde dat de overheid de komende jaren niet tornt aan de belastingvrije pensioenopbouw van 2% per jaar per werknemer in het eindloonsysteem en 2,25% in het middelloonsysteem.
We moeten naar de lange termijn kijken. Het enige redmiddel voor het huidige sombere economische klimat is het verhogen van de arbeidsproductiviteit. De loonkosten staan daarin centraal.

Teuwen zegt verder in het artikel dat de noodzaak van een centraal akkoord tussen sociale partner en overheid over lonen, pensioenen en arbeidsproductiviteit steeds groter wordt. Maar het akkoord moet een andere invulling kringen dan het akkoord van vorig jaar waarin en maximale looneis van 2,5% werd afgesproken voor 2003. Volgens Teuwen moet er in een nieuw akkoord geen maximale looneis meer worden afgesproken, maar juist een bodem zodat er tijdens het cao-overleg nog onderhandelingsruimte overblijft.
Een deel van de structurele loonsverhoging moet dan worden ingeleverd ten gunste van harde afspraken met de werkgevers op ondernemingsniveau over het verhogen van de arbeidsproductiviteit. Hij denkt aan het stellen van concrete doelen zoals het terugdringen van overwerk in bedrijven.

Als ze het overwerk kunnen terugdringen, pakt dat voor iedereen goed uit. De werkgever moet daartoe wel de noodzakelijke investeringen doen, aldus de Unie-voorzitter. Als het doel wordt behaald kan het deel van de ingeleverde loonsverhoging eenmalig of structureel worden uitgekeerd. Wel wil de voorzitter een vangnet voor werknemers als bedrijven weigeren mee te werken aan de afspraken.

Toelichting Unie-voorzitter Jacques Teuwen: Meer ruimte voor het decentraal overleg (link)

woensdag, 9 april 2003