De Unie


Laatste Nieuws
Unie-voorziter: "Meer ruimte voor decentraal overl

Toelichting Unie-voorzitter Jacques Teuwen op artikel in De Financiële Telegraaf van 9 april 2003

'Ruimte voor de essentiële vragen van de samenleving' en 'grotere sociale transparantie', waren dit niet belangrijke punten zoals deze een jaar geleden door Pim Fortuyn op confronterende wijze aan de orde werden gesteld? Nu twee verkiezingen later worden we opnieuw geconfronteerd met de anonieme en onpersoonlijke mechanismen welke achter de sociale verhoudingen schuil gaan.

De al weken moeizaam verlopende kabinetsformatie blijft hangen op een discussie over de overheidsfinanciën. Een duidelijke visie over b.v. het herdefiniëren van de grenzen en de betrekkingen tussen staat en samenleving ontbreekt. Het toekomst -perspectief van de verzorgingsstaat wordt i.p.v. pluriform op een traditionele uniforme wijze benaderd. Hoe we het wenden of keren, een aantal veranderingen zijn echter dringend noodzakelijk. Denk daarbij b.v. aan het terugdringen van het beroep dat op de staat wordt gedaan en het opnieuw inbouwen van de solidariteit in de samenleving. Of aan het overdragen van publieke taken aan niet - publieke instellingen (een prominente discussie over de toekomst van het zorgstelsel en het onderwijs).

Toen de vorige week het er op ging lijken dat PvdA en CDA overeenstemming hadden over het te voeren kabinetsbeleid stonden de reacties van werkgevers en werknemersorganisaties met chocoladeletters in de kranten. Wouter Bos nodigde vervolgens FNV voorman De Waal uit om een en ander vertrouwelijk uit te leggen. Later bleek dat de tweede man van het CDA, Verhagen, een indringend gesprek gevoerd had met Doekle Terpstra, voorzitter van de vakcentrale CNV. Een staaltje van ouderwetse, verzuilde 'ons kent ons' politiek. Klaarblijkelijk is het noch bij de PvdA, noch bij het CDA bekend dat leden van de derde vakcentrale, onze Unie mhp, ook kiezers zijn, zelfs mogelijk kiezers zijn op een van deze twee partijen. Ook de voorman van VNO-NCW , Jacques Schraven, deed een duit in het zakje door de hele Nederlandse vakbeweging over een kam te scheren: 'Werkgevers beschuldigen vakbeweging van opruiing', kopte De Financiële Telegraaf op 3 april j.l.

In de achter liggende periode ben ik meerdere malen door Unieleden en
-medewerkers aangesproken op het ontbreken in de media van een duidelijk vakcentrale Unie mhp standpunt. Zichtbaarheid van de sociale verhoudingen impliceert dat er openlijke standpunten worden ingenomen en dat er openlijk wordt onderhandeld, met alle partijen.

In het Telegraaf artikel van vandaag heb ik mijn persoonlijke zienswijze neergelegd over de wurggreep waarin de diverse partijen elkaar gevangen houden. De politiek gericht op het terugdringen van het financieringstekort, de werkgevers gericht op de matiging van de lonen en de werknemersorganisaties gefixeerd op koopkrachtplaatjes. Korte termijn denken alom!

Het werken aan duurzame economische groei in een periode van laag conjunctuur vraagt echter om een lange termijn visie. Het laten stijgen van de arbeidsproductiviteit is een voor de hand liggend scenario. Duidelijk dient hierbij gesteld te worden dat de stijging van de arbeidsproductiviteit een middel is, en geen doel op zich. Stijging van de arbeidsproductiviteit is zoals we weten voor velen in onze achterban een beladen discussie, een discussie die snel kort door de bocht geassocieerd wordt met de verhoging van de werkdruk. Uiteraard is dit niet hetgeen waarvoor ik pleit, in tegendeel. Waar we wel voor kunnen kiezen is b.v. de stijging van de arbeidsproductiviteit door te investeren in mensen of door het werk op een slimmere manier te organiseren. Denk maar eens aan de mogelijkheden van telewerken, het terugdringen van reistijden, waarbij tevens tegemoet kan worden gekomen aan de behoefte om werken en zorg te combineren.

Komt er een centrum links of een centrum rechts kabinet? Op korte termijn wordt de begroting 2004 voorbereid. Komt er in oktober een meerjarig centraal akkoord? Belangrijke vragen, zeker als je oog hebt voor de groeiende werkloosheid en de achterblijvende economische groei in Nederland dit ten opzichte van de andere Europese landen.

De in het Telegraafartikel door mij gepresenteerde denkbeelden zijn voor sommigen wellicht verrassend, voor anderen herkenbaar. Hoe nu verder? Naar mijn stellige overtuiging zal een conflictmodel ons niet verder helpen gelet op de vraagstukken waarmee we geconfronteerd worden. Sowieso past een conflictmodel bepaald niet in de traditie van De Unie.

Voor het andere scenario, het sluiten van een meerjarig centraal akkoord, ontbreekt het aan uitruilmogelijkheden tussen de overheid en sociale partners. Komt er echter toch een centraal akkoord dan zal dat op een hoog abstractieniveau gedefinieerd worden. Dus op voorhand voor meerdere uitleg vatbaar.

Een meerjarig akkoord op decentraal niveau is in Nederland niet eerder gesloten. De vraag die zich bij mij opdringt luidt: moeten we nog langer wachten op de politiek, de overheid, het centrale overleg of is de tijd rijp om in samenspraak met alle betrokken partijen op decentraal niveau de eigen verantwoordelijkheid serieus te nemen?

Jacques Teuwen
Voorziter De Unie
Houten, 9 april 2003

woensdag, 9 april 2003