Socialistische Partij

12de congres

Kant: `Kamerleden moeten zich niet laten paaien'

10-04-2003 * Kamerleden zouden niet langer privé gebruik moeten maken van voordeeltjes en spaarprogramma's die gekoppeld zijn aan dienstreizen. Ook zouden zij geen vakanties meer mogen koppelen aan zakenreizen. Dit bepleit Agnes Kant vanmiddag namens de SP in een debat over het reglement van Orde van de Kamer. 'Politici moeten zich niet in de watten laten leggen door een bedrijf waar zij soms ook politiek over moeten oordelen.'

De SP vindt dat Kamerleden geen privé-voordeeltjes moeten aannemen bij dienstreizen. Dit moet integriteitsproblemen voorkomen en zo bijdragen aan de verbetering van het aanzien van de politiek. Vliegmaatschappijen doen al jaren pogingen om Kamerleden in de watten te leggen door hen toegang te bieden tot luxe 'airport lounges' en door hen personeelskortingen te geven. 'Geen enkel bedrijf geeft gratis iets weg zonder er ooit iets voor terug te verwachten. Kamerleden moeten zich dus niet laten paaien, ook niet als het om relatief onschuldige Airmiles gaat,' aldus Kant.

Het Presidium heeft de Kamer voorgesteld dat Kamerleden van nu af aan verplicht zijn hun buitenlandse reizen te melden. Persoonlijke reizen vastplakken aan dienstreizen zou eveneens niet moeten worden toegestaan. Deze regels zijn al langer van toepassing voor ambtenaren en bewindspersonen.

zie ook Actueel Kamernieuws