Gemeente Almelo

Almelo genomineerd voor de Ineke Haas-Bergerprijs 2003

Met het projectidee persoonsgebonden budget voor welzijn chronisch zieken is de gemeente Almelo een van de zes genomineerden voor de Ineke Haas Bergerprijs 2003. Almelo is genomineerd vanwege een pilotproject waarbij chronisch zieken en gehandicapten een budget toegekend krijgen, dat zij vrij mogen besteden aan activiteiten en voorzieningen op het gebied van vrijetijdsbesteding, cultuur en sport.

Onder voorzitterschap van Wim Deetman, Voorzitter VNG en burgemeester Den Haag, zal de jury eind dit jaar de winnaar bepalen. Het winnende team krijgt 50.000,- om haar idee in de praktijk te brengen.

Het Almelose projectidee persoonsgebonden budget voor welzijn chronisch zieken beoogt zinvolle vrijetijdsbesteding (welzijn), op maat gesneden, voor chronisch zieken te realiseren. Het is gebleken dat het zinvolle vrije tijdsaanbod lang niet altijd is afgestemd op de specifieke vraag van chronisch zieken.
De Haas-Bergerprijs richt zich op gemeenten en belangenorganisaties die samen werk willen maken van participatie van chronisch zieken en gehandicapten De jury vond het Almelose projectvoorstel vernieuwend en overdraagbaar. Met name de vrijetijdscomponent (welzijn) werd door de jury zeer gewaardeerd. Welzijn is, aldus de jury, binnen het beleid voor gehandicapten en chronisch zieken veelal onderbelicht.

Gemeenten en lokale belangenorganisaties hadden de gelegenheid om aan de prijsvraag meedoen door voor 1 februari 2003 samen een idee voor innovatief beleid in te dienen. Elk vernieuwend idee, dat de mogelijkheden van chronisch zieken en gehandicapten verruimt of hun maatschappelijke beperkingen vermindert, komt in aanmerking voor de prijs. Voorwaarde is wél dat chronisch zieken en gehandicapten nauw betrokken zijn bij het plan en dat het idee is gebaseerd op hún wensen en behoeften. Zij weten immers het beste tegen welke problemen zij aanlopen en welke oplossingen mogelijk zijn. Het gaat dus om vraaggestuurd beleid.
Lokale organisaties van chronisch zieken en gehandicapten en gemeenten konden samen hun idee indienen. Indieners maken meer kans op de prijs als zij in hun voorstel integraal beleid concreet weten te maken. Een chronische ziekte of handicap heeft immers invloed op iemands hele leven.

Almelo werd reeds eerder, in 1998, genomineerd voor de Haas-Berger Prijs en werd in februari 1999 bovendien als winnaar aangewezen. Toen ging het om het onderzoeksproject "zorg in beeld verlicht- onderzoek bij chronisch zieken". De resultaten van dit onderzoek werden ondermeer gebruikt voor de ontwikkeling van het Zorgloket. Niet alleen in Almelo, van ook bij andere gemeenten. Overigens komt ook het nu genomineerde idee voort uit dit onderzoek, want het ontbreken van zinvolle vrijetijdsaanbod op maat bleek een van de knelpunten uit dit onderzoek