Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1A Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA s'-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk AVB/AIS/03 18740

Onderwerp Datum
Toezeggingen in het kader van de 9 april 2003 Regeling Tegemoetkoming
Asbestslachtoffers

In het Algemeen Overleg met de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 28 november 2002 over de asbestslachtoffers en het VAO op 11 december 2002 terzake, heb ik een aantal toezeggingen gedaan. Hierbij informeer ik u over het vervolg dat ik daaraan heb gegeven.

De gewijzigde Regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers (TAS) is op 20 december 2002 in de Staatscourant gepubliceerd (nr. 246, pagina 28 e.v.) en op 1 januari 2003 in werking getreden.

Zoals ik heb toegezegd heb ik de mogelijkheden van indexering van de uitkering bezien. Dit heeft er toe geleid dat in de regeling een nieuw artikel 12a is opgenomen. Op grond daarvan worden de in de regeling genoemde bedragen eenmaal per jaar en voor het eerst per januari 2004 geïndexeerd aan de hand van de indexering van het wettelijke minimumloon. Dit betekent dat de bedragen op 1 januari 2004 op basis van de procentuele verhoging van het wettelijke minimumloon in 2003 worden aangepast. De gewijzigde bedragen worden voor het eind van elk kalenderjaar bekendgemaakt in de Staatscourant.

In deze regeling is voorts de termijn voor nabestaanden om als rechtsopvolgers de procedure van het slachtoffer voort te zetten, verruimd van zes maanden naar twaalf maanden. In artikel 7, derde lid, van de TAS-regeling, is daarmee het volgende bepaald: "Indien de werknemer, na het indienen van een verzoek om bemiddeling bij het Instituut Asbestslachtoffers, is overleden kan de aanvraag om de eenmalige uitkering worden gedaan door de nabestaanden binnen twaalf maanden nadat tijdens het bemiddelingstraject toepassing van deze regeling is gebleken."

Ik heb in het Algemeen Overleg op 28 november 2002 aangegeven te werken aan een structurele oplossing voor de financiële situatie van het Instituut Asbestslachtoffers (IAS). In de toelichting op de wijzigingsregeling heb ik aangegeven hoe ik hiermee om ga. Voorheen werden uitvoeringskosten voor aanvragen waarop het IAS negatief adviseerde en die werden afgewezen door de SVB, niet aan het IAS vergoed. Deze lacune in de financieringsconstructie gaf bij het instituut financiële problemen.



2 AVB/AIS 03 18740

Daarom komen de kosten die gepaard gaan met afgegeven negatieve adviezen met ingang van 2003 voor rekening van het Rijk. De kostenvergoeding zal volledig aan de SVB ter beschikking worden gesteld; het IAS krijgt zijn kosten door de SVB vergoed. Hiermee verkrijgt het IAS een belangrijke zekerheid.
Aanvullende financieringsmogelijkheden worden nog bekeken. Ook wordt in de loop van 2003 de hoogte van de tarieven bezien die het IAS in rekening kan brengen bij de SVB en de convenantpartijen: door de snelheid waarmee de gewijzigde regeling is ingevoerd is het in 2002 niet mogelijk gebleken om voor de verschillende uit te voeren acties passende tarieven te bepalen.

Voor de groep huisgenoten die blootgesteld werden aan asbeststof via de bedrijfskleding van de werknemer die met asbest heeft gewerkt, heb ik aangegeven gesprekken te zullen openen met de partijen bij het Convenant Instituut Asbestslachtoffers, waarop de TAS- regeling berust.
Ik kan u thans melden dat na ampel overleg partijen bereid zijn gevonden deze doelgroep, waar het gaat om huisgenoten die lijden aan de ziekte mesothelioom, in aanmerking te doen komen voor bemiddeling door het Instituut Asbestslachtoffers volgens de procedures en werkwijze van het Instituut op basis van het Convenant asbestslachtoffers. Daarbij is een goede juridische afbakening essentieel. Ik zal een en ander zelf initiëren. Uitgangspunt hierbij is dat dezelfde snelle procedure, zoals vervat in de recent herziene TAS-regeling, voor deze groep slachtoffers van toepassing zal zijn. In de komende periode zal met convenantpartijen gesproken worden over de aanvulling van het convenant met deze doelgroep en met het Instituut Asbestslachtoffers en de Sociale Verzekeringsbank over de aanpassing van de TAS-regeling.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)