De Unie


PinkRoccade: Medezeggenschap

Medezeggenschap is vakmanschap en Medezeggenschap: een hele onderneming

9 april 2003 - Medezeggenschap. Het woord zegt het al: is meepraten over het bedrijf, het werk, maatschappelijke en economische ontwikkelingen en arbeidsomstandigheden.

De Unie hecht, als vakorganisatie, veel waarde aan medezeggenschap. Niet alleen in het algemeen binnen organisaties via ondernemingsraden en commissies, maar ook binnen het eigen Unie-netwerk. De Unie wil, als vakorganisatie voor en door professionals, beter inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen en ontwikkelingen binnen het bedrijf waarbij meer hoger en middelbaar personeel actief is. PinkRoccade is hiervan een uitstekend voorbeeld. De Unie wil vernieuwend en toonaangevend zijn op het gebied van arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen. Deze houding past bij uitstek bij de ICT-sector, met haar turbulente ontwikkelingen.

Om veranderende trends in de maatschappij, op brancheniveau en op bedrijfsniveau (PinkRoccade) beter te kunnen volgen wil De Unie nauw samenwerken met betrokken leden. Deze actieve leden worden kaderleden genoemd. Kaderleden zijn voor De Unie de voelsprieten binnen PinkRoccade. Zij signaleren belangrijke ontwikkelingen binnen de organisatie en zijn actief betrokken bij het verder uitbouwen van De Unie.
Kaderleden vormen een spilfunctie bij de belangenbehartiging. Dit vindt plaats in nauw overleg met de Unie-bestuurder. In de praktijk vormt het kader mede de ruggengraat van De Unie. Dat uit zich in een meer frequente en diepgaande informatie-overdracht tussen het kaderlid en De Unie.

Momenteel bestaat er binnen de Unie een kaderledengroep PinkRoccade. Deze groep is samengesteld uit circa 10 personen die afkomstig zijn van de werkmaatschappijen ITM, PRInS, Atribit, Finance en Public. Dit is echter maar een kleine vertegenwoordiging vanuit een deel van de werkmaatschappijen.

Voor een goede spreiding van vertegenwoordiging wil De Unie komen tot een kaderledengroep van 2 personen per werkmaatschappij. Bij werkmaatschappijen die al opgegaan zijn in een sector werkmaatschappij streven we naar meer personen per werkmaatschappij.

De kaderledengroep PinkRoccade en De Unie zijn op zoek naar mensen die de groep willen komen versterken. Heb je belangstelling na het lezen van de inhoud over kaderlid zijn, laat het dan weten aan Jan Ophof, PinkRoccade Public (J.Ophof@PinkRoccade.com).

Om tot een evenwichtig en representatieve kadergroep te komen roepen wij met name jongere leden op zich beschikbaar te stellen voor een kaderfunctie. Onderstaand lees je wat het kaderlidmaatschap inhoudt en wat het voor jezelf kan toevoegen.

Wie vormen het kader?
Een kaderlid is een Unie-lid dat werkzaam is binnen de organisatie PinkRoccade. Namens De Unie kan een kaderlid zitting hebben in verschillende commissies zoals een bedrijfsledengroep, een ondernemingsraad of een (beleids) adviescommissie. Kaderleden zijn ook vertegenwoordigers van De Unie richting potentiële leden. Zij weten wat voor meerwaarde De Unie heeft voor collega's en zorgen zo voor een positieve beeldvorming en ledenwerving.

Wat doet een kaderlid?
Iedereen heeft zijn sterke punten en zijn specifieke interesses. Daarom zijn de kaderleden actief op die gebieden die zij boeiend en uitdagend vinden. Samen met de betrokken Unie-bestuurder toetsen wat de mogelijkheden binnen de organisatie zijn, zoals de CAO, een sociaal plan, een regeling op het gebied van employability, loopbaanontwikkeling, pensioenen, etc.
Daarnaast is het kaderlid 'het gezicht' van De Unie binnen PinkRoccade. Hij of zij werft leden of is degene tot wie (potentiële) leden zich wenden met vragen of opmerkingen. Voor de Unie-bestuurder is het kaderlid een aanspreekpunt. Andersom weet het kaderlid de bestuurder te vinden als er ontwikkelingen in de onderneming zijn waarbij De Unie een rol speelt.

Kaderleden zijn actief, enthousiast en voelen zich betrokken bij de doelstelling en de activiteiten van De Unie. Zij denken graag mee over de koers die De Unie vaart en helpen mee met het varen van deze koers.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Belangrijker is dat je zelf je eigen invulling kunt geven aan het kaderwerk binnen De Unie. Het vorm geven van je betrokkenheid bij De Unie heb je zelf in de hand.

Wat doet De Unie voor kaderleden?
Als je besluit kaderlid van De Unie te worden gebeurt dit niet vrijblijvend. Wij bieden je op ieder vlak ondersteuning bij het uitvoeren van het kaderwerk. Zo kun je rekenen op steun bij scholing en persoonlijke ontwikkeling. Je wordt getraind in specifieke vaardigheden die je nodig hebt. Verder worden goede afspraken gemaakt over de invulling van het kaderwerk die aansluiten bij je persoonlijke wensen, belangstelling en vooral de beschikbare tijd.

Kaderwerk in de praktijk
Zoals eerder aangegeven kan je zelf invulling geven aan de rol die je wilt vervullen. Om je een duidelijker beeld te geven van de wisselwerking tussen het kaderlid en De Unie, zie je hieronder een drietal praktijkvoorbeelden.

Ondernemingsraadslid
Kaderleden met een zeer duidelijke rol, zijn OR-leden. Als OR-lid bent je betrokken bij de ontwikkeling van de organisatie waar je werkt. Je denkt mee met en geeft advies over de koers die je organisatie vaart. Samen met jou verzorgen wij je kandidaatstelling en de verkiezingscampagne. Het spreekt voor zich dat je voldoende informatiemateriaal krijgt om je taak als OR-lid zo professioneel mogelijk te vervullen. Verder kunt je diverse OR-cursussen volgen. Een OR-lid kan altijd terugvallen op de kennis en deskundigheid van De Unie bij het uitvoeren van het OR-werk. Dit maakt de positie van het OR-lid en van de Ondernemingsraad in haar geheel sterker binnen de onderneming.

Lid van het BLG bestuur (Bedrijfsledengroep)
Jij weet als geen ander wat er onder het personeel leeft en kunt beoordelen of er voldoende draagvlak is voor nieuwe regelingen. De BLG vormt een klankbord voor de bestuurder van De Unie en de ondernemingsraadsleden die De Unie vertegenwoordigen. Je volgt het beleid van de organisatie op de voet. Bij specifieke regelingen, zoals kinderopvang en flexibele werktijden, verdiept de BLG zich in de gevolgen voor het personeel. Je komt veel te weten over het reilen en zeilen van je organisatie en over arbeidsverhoudingen. Zitting hebben in een BLG bestuur betekent een verruiming van je persoonlijke ontwikkeling en je eigen vorming als werknemer.

Ledenwerver
Draagt je De Unie een warm hart toe? Sta je achter onze visie en wil je meehelpen onze organisatie verder uit te bouwen? Dan kun je je collega's enthousiast maken voor het lidmaatschap van De Unie. Je kent de vele voordelen die De Unie biedt. Niet alleen op het gebied van arbeidszaken, maar ook onze services (zoals juridisch advies en ondersteuning bij niet-arbeidszaken, loopbaanadvies, opleidingen en financiële planning) spreken je aan. Als ledenwerver besef je dat wij niet mogen stilstaan maar moeten blijven groeien. Nieuwe leden zijn voor ons van levensbelang. Jij hebt voor De Unie gekozen en weet dat het vakbondslidmaatschap ook voor je collega belangrijk is. Vanuit De Unie kun je rekenen op het nodige promotiemateriaal. Als dank voor je inzet ontvang je bij het aanbrengen van een nieuw lid een heel staatslot, of een andere gelijkwaardige attentie.

Tijdsbesteding
Hoeveel tijd kost het kaderwerk eigenlijk? Dit heb je geheel zelf in de hand. Afhankelijk van de tijd die je wilt besteden en het soort activiteiten waarin je geïnteresseerd bent, bespreken wij met je hoeveel tijd dit ongeveer per maand in beslag neemt. De bedrijfsledengroep komt bijvoorbeeld zo'n 6 tot 8 keer per jaar bijeen. Overigens valt een groot deel van het kaderwerk onder vakbondswerk en komt in aanmerking voor vakbondsverlof. Dit is geregeld in de CAO.

Gaat jij de uitdaging aan?
Je krijgt vaak vele - en andere - inzichten in de ontwikkeling van de organisatie waarin je werkt. Kennis verrijkt het leven. Het kaderlidmaatschap draagt ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Hoe dan ook, het is zonder meer een uitdaging als je wat wilt betekenen voor je collega's en PinkRoccade. Gaat jij deze uitdaging aan? Stuur dan een mailtje aan J.Ophof@PinkRoccade.com.

Babet Hendriks

woensdag, 9 april 2003