Politie Midden- en West Brabant

Politie onderzoekt de dood van hond en vogels

Tilburg, 9 april 2003.

GOIRLE - Medewerkers van het districtelijke Milieuteam van de politie in district Tilburg zijn bezig met een onderzoek naar de dood van een Labrador ( 7 maanden oud) en verschillende vogels (duiven - buizerds - haviken) die op 15 februari jl. dood zijn aangetroffen op het landgoed van een 44-jarige Goirlenaar.

Op 15 februari jl. kreeg de politie van de Goirlenaar een telefoontje dat de man zijn zeven maanden oude Labrador dood had aangetroffen in zijn hondenren. In het bosgebied rondom de woning van de Goirlenaar trof de politie verschillende kadavers van dode vogels aan.

Uit onderzoek is gebleken dat de hond vergiftigd was met een grote hoeveelheid ethylparathion. Dit is een in landbouwgif dat in Nederland niet meer gebruikt mag worden. Het aangetroffen gif is zeer gevaarlijk.
Bij 0,2 milligram per kilo is het dodelijk voor kinderen. Voor volwassenen geldt een dosis van 10 milligram per kilo.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Diergeneeskundig Instituut te Utrecht.
In de hond werd 250 milligram ethylparathion aangetroffen. Op dit moment is de hoeveelheid gif in de aangetroffen vogels niet bekend. Dat wordt nog nader onderzocht.

Wanneer mensen in district Tilburg dode roofvogels aantreffen worden zij verzocht contact op te nemen met het Districtelijke Milieuteam van het politiedistrict Tilburg. Die zijn bereikbaar via het landelijk Toegangsnummer Politie: 0900 - 88 44.

Bron: Carel Bouman