Gemeente Amersfoort

Opknapbeurt voor Kruiskamp en 5 jaar Buitenkast

datum: 8 april 2003

Woningcorporatie SCW, Stichting Welzijn Amersfoort, de politie en de gemeente Amersfoort werken in een projectgroep nauw samen om de buurt rondom de Magelhaenstraat en Vasco da Gamastraat prettiger en veiliger te maken. Gezamenlijk wordt ernaar gestreefd het Politiekeurmerk 'Veilig Wonen' te behalen. Als de woning, het complex (de flat), en de omgeving voldoet aan de gestelde normen van het keurmerk is de kans op vandalisme en inbraak tot een minimum beperkt. De woningen en complexen(de flats) in deze buurt zijn inmiddels aangepast aan de gestelde normen. Nu is de omgeving aan de beurt. Om bewoners te informeren, elkaar te ontmoeten en omdat de Buitenkast 5 jaar bestaat organiseert de projectgroep samen met de Buitenkast een feest. Het feest is op woensdagmiddag 9 april bij de Buitenkast in Kruiskamp.

Het politiekeurmerk is bedoeld om het wonen veiliger te maken. Het is een meetlat ontwikkeld door politie in samenwerking met brandweer, consumenten, verzekeraars, woningbouwers, beheerders en veiligheidsexperts. Samen hebben zij op een rij gezet hoe woningen en buurten zo veilig mogelijk te maken zijn. De woningen en complexen in de buurt zijn inmiddels aangepast. Zo is er nieuw hang- en sluitwerk op ramen en deuren aangebracht, deuren die uitkomen op de portieken zijn vervangen en rookmelders voor in de woningen zijn verstrekt. SWA is gestart met het project 'Samen Buurten': huis-aan-huis worden gesprekken gehouden over de leefomgeving en wordt hulp aangeboden voor persoonlijke ondersteuning. De gemeente heeft de straatverlichting en het speelplekje bij de Buitenkast aangepakt. Binnenkort wordt het openbaar groen onder handen genomen. Op verzoek van bewoners worden bij de portieken fietsklemmen geplaatst en komt er een tweede verkeersdrempel op de Vasco da Gamastraat. De politie controleert en geeft adviezen. Ook spelen de bewoners een belangrijke rol in de buurt. Aan hen wordt gevraagd mee te werken aan een schone, hele en veilige buurt.

In Amersfoort zijn er twee 'bestaande gebieden/buurten' waar de gemeente en andere partners zich inzetten om het Politiekeurmerk 'Veilig Wonen' te behalen. Dat is in Kruiskamp omgeving Vasco da Gamastraat en in Liendert zuid omgeving Kwikstaartpad.

5 jaar Buitenkast
Een Buitenkast is een speelproject voor kinderen tot 14 jaar. Kinderen kunnen er in ruil voor muntjes speelmateriaal lenen om op het plein en in de omgeving te spelen. Kinderen kunnen muntjes verdienen door klusjes in en voor de buurt te doen. Tevens is de Buitenkast een ontmoetingsplek voor moeders en andere buurtbewoners. De Buitenkast levert een bijdrage aan de sociale cohesie van de buurt en vergroot een actieve betrokkenheid van buurtbewoners. Momenteel zijn er 8 Buitenkasten operationeel. Kruiskamp had de eerst en deze bestaat nu 5 jaar