Gemeente Amersfoort

B en W: 'Amersfoort moet in 2004 voor EUR 5 miljoen bezuinigen'; Kadernota voor gemeentebegroting 2004 naar gemeenteraad

datum: 8 april 2003

De financiële vooruitzichten van Amersfoort worden minder rooskleurig: het rijk gaat bezuinigen op de gemeenteuitkering, de belangrijkste inkomstenbron van de stad. Daarom hebben B en W de mogelijkheden onderzocht om vanaf 2004 met minder geld rond te komen. Ze sturen vandaag de gemeenteraad een overzicht met zestig bezuinigingsmogelijkheden ter hoogte van EUR 5 miljoen en een 'Kadernota' met uitgangspunten voor het opstellen van de gemeentebegroting 2004 en de meerjarenramingen tot 2007.

De voorstellen van B en W over de bezuinigingen zijn in te delen in vier categoriën: bezuinigen door uitgaven te verminderen, door taken bewust helemaal te schrappen, door doelmatiger te werken en door belastingen en tarieven te verhogen. B en W zijn er een voorstander van dat de gemeenteraad 'echte keuzes' moet kunnen maken. Dus niet 'met de kaasschaaf overal wat afschrapen', maar bewust kiezen voor verandering en vernieuwing. Drie sectoren zijn ontzien: veiligheid, beheer van groen en wegen en onderwijshuisvesting.

De zestig bezuinigingsvoorstellen staan opgesomd in een voorstel aan de gemeenteraad dat voor het publiek ter inzage ligt in de gemeentelijke informatiewinkel in de Observant en ook te raadplegen is via www.amersfoort.nl.

Op 16 april is er van 19.00 tot 22.30 in het stadhuis een hoorzitting: burgers en organisaties kunnen dan hun mening kenbaar maken aan de gemeenteraad. Op 22 en 23 april vergadert de gemeenteraad over de voorbereiding van de begroting voor 2004: over de bezuinigingsvoorstellen en de Kadernota. In de maanden mei en juni kunnen burgers ook gebruik maken van de mogelijkheid om een schriftelijke reactie naar het college van B en W te sturen. Op 25 september 2003 worden de uiteindelijke begrotingsvoorstellen van het college bekendgemaakt. Op 10 en 11 november stelt de gemeenteraad de begroting voor 2004 vast.