Gemeente Amersfoort

"Vernieuwde werkwijze voor de inspraak, georganiseerd door college"

datum: 8 april 2003

Werd voorheen naar consensus gezocht tijdens inspraaktrajecten, voortaan is dat niet meer aan de orde. Dat is de kern van de vernieuwde werkwijze voor inspraak, waar het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort voor kiest. Deze vernieuwde werkwijze is vastgelegd in een inspraaknota. Inspraak is bedoeld om zo volledig mogelijk alle meningen en ideeen van betrokken inwoners, bedrijven en organisaties in beeld te brengen. En het is niet de opdracht om tijdens het inspraaktraject tot overeenstemming te komen.

Het college bepaalt vervolgens wat ze met de meningen doet van voor-, tegenstanders en mensen die neutraal over een plan denken. Dat verwoordt ze in een voorstel aan de gemeenteraad. De gemeenteraad is degene die de inbreng van de inspraak beoordeelt voordat ze een besluit neemt.

Duale systeem
De inspraaknota is geschreven naar aanleiding van ondermeer de invoering van het nieuwe duale systeem, waarin taken en verantwoordelijkheiden van college en raad zijn uitgewerkt. De gemeenteraad is aan zet wanneer de 'of-vraag' moet worden beantwoord. Zij stelt immers de kaders, waarbinnen het college aan de slag gaat. Vervolgens werkt het college in opdracht van de gemeenteraad de 'hoe-vraag' uit.

Inspraak
Bij het beantwoorden van de 'hoe-vraag', kan inspraak van belanghebbenden aan de orde zijn. Dan verzamelt het college zo compleet mogelijk de meningen van betrokkenen. De opdracht die het college daarin vindt, is vooral de belangen en belangengroepen zo secuur mogelijk in beeld brengen. En daarmee doelt ze op de belangen van voor-, tegenstanders en 'neutralen'.

Helderheid
Dat doet het college aan de hand van bepaalde uitgangspunten, waarin helderheid en verwachtingen centraal staan. Helderheid bijvooorbeeld in de zin van het verstrekken van alle relevante informatie. Maar ook door de kaders mee te geven waarbinnen het inspraakproces verloopt, zodat wordt aangegeven wat wel en wat nog niet vaststaat.

Verwachtingen
De verwachtingen van een bepaald proces kunnen duidelijk worden wanneer de rollen en belangen van de betrokkenen bekend zijn. Duidelijk maken binnen welke termijn een en ander moet plaatsvinden kan ook bijdragen aan de juiste verwachtingen.

Resultaten
Uit analyses van eerder gevoerde inspraakprocedures is gebleken dat het voor belangstellenden soms onduidelijk is wat het uiteindelijke resultaat van een inspraakproces is. Wat uiteindelijk met opmerkingen is gedaan en wat het definitieve plan iinhoudt, is soms niet bekend. Het college voelt zich daar mede verantwoordelijk voor en heeft zich voorgenomen om voortaan beter aan te geven wat de resultaten van procedures zijn en welke plannen vervolgens aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

De inspraaknota wordt voorgelegd aan de raadscommissie bestuurlijke zaken, in combinatie met een communicatienota.