Gemeente Amersfoort

Vathorst krijgt mobiel brengstation voor verhuisvuil

datum: 8 april 2003

Het college van b en w heeft dinsdag 8 april groen licht gegeven aan het voorstel voor een mobiel brengstation in Vathorst. Bewoners van Vathorst kunnen voor de zomervakantie dit jaar op zaterdagochtenden hun verhuisvuil bij dit mobiele brengstation aanbieden.

Ervaringen met de wijk Nieuwland en Stadstuin hebben duidelijk gemaakt dat in de periode waarin woningen worden opgeleverd veel afval ontstaat door verhuizingen. Vaak is dit afval groot en volumineus. De huidige voorzieningen om afval aan te bieden werken niet optimaal. De afstand tot het brengstation aan de Nijverheidsweg blijkt voor veel mensen te ver. Omdat ze toch snel van hun afval af willen dumpen ze dat op plekken in het openbaar gebied. Dat leidt -ondanks handhaving en communicatie over dit onderwerp- tot overlast en klachten. Om illegale dumping te voorkomen hebben Ingenieursbureau Vathorst, de Milieupolitie en ROVA naar oplossingen gezocht en die gevonden in het mobiele brengstation.

Dit mobiele brengstation staat straks elke zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur op een vaste plek op de Bergenboulevard (vanaf de bouwkeet bij de eerste rotonde). Nog uitgezocht wordt op welke manier het aanbieden van afval geregeld wordt, zodat alleen nieuwe bewoners van Vathorst gebruik van het mobiele brengstation maken. Te denken valt aan een persoonlijk uit te reiken knipkaart die recht geeft op een maximaal aantal bezoeken aan het station. De ROVA zal, wanneer het mobiele brengstation operationeel wordt, informatie hierover verstrekken aan de bewoners van Vathorst.

Vlak na de oplevering van hun woning krijgen nieuwe bewoners van Vathorst van de ROVA hun mini-containers en informatie wanneer en waar ze hun verhuisvuil kunnen aanbieden. Zij kunnen in elk geval onbeperkt en gratis hun afval kwijt op het milieubrengstation aan de Nijverheidsweg Noord 35. Daarnaast kunnen bewoners hun grof afval gratis laten ophalen na een telefoontje naar de Servicetelefoon. In Vathorst staan verder een aantal wijkcontainers voor oud papier. Glasbakken en textielcontainers staan bij de meeste supermarkten.