KON BOSKALIS WESTMINSTER


Boskalis verwerft grote order in Kazakstan

Koninklijke Boskalis Westminster nv heeft een grote order verworven voor de bouw van onder meer een kunstmatig eiland, bedoeld voor de plaatsing van een olieproductie-installatie, in de Kaspische Zee, Kazakstan. Rondom het eiland wordt een aantal golfbrekers aangelegd die het eiland tegen kruiend ijs moeten beschermen. Het project heeft een initiële contractwaarde van minimaal 90 miljoen US Dollar. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Archirodon, een internationale maritieme aannemer, waarin Boskalis een aandeel van 30% heeft. Opdrachtgever is Agip KCO gevestigd te Den Haag.

Het kunstmatig rotseiland meet circa 200 bij 250 meter, wordt volledig opgetrokken uit rotsmateriaal en wordt aangelegd ca. 75 kilometer uit de kust van Kazakstan in ondiep water. De rots is afkomstig uit steengroeves op het vasteland van Kazakstan en zal met bakken naar de projectlocatie worden getransporteerd. Ook worden er damwanden en prefab betonelementen geplaatst. Met de bouw van het eiland en de golfbrekers is ca. 600.000 kubieke meter rots gemoeid. Het project is eind maart van start gegaan en zal minimaal twee jaar duren.

Behalve het initiële projectdeel, kent het contract ook een optioneel deel. In dit deel is aanleg van meer eilanden en zgn. ijsbrekers geregeld, met een additionele projectduur van twee jaar. De totale projectwaarde kan dan oplopen tot 150 miljoen US Dollar.

Boskalis heeft sinds 1998 in de Kaspische zee ruime ervaring opgedaan met soortelijke werken. In het gebied treedt veel ijsvorming op in de winter. Er zal daarom alleen in de periode van april tot half november gewerkt worden.

Koninklijke Boskalis Westminster nv is een internationaal opererend concern met een leidende positie op de wereldmarkt van baggerdiensten. De kernactiviteiten van Boskalis zijn aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers.
Met tien belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten richt de onderneming zich op alle in het baggeren voorkomende diensten. Boskalis heeft de beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 300 units en is actief in circa 50 landen, verspreid over vijf continenten. Boskalis heeft ruim 3.000 medewerkers in dienst.

U kunt dit persbericht ook nalezen op onze website www.boskalis.com


09 apr 03 15:20