Fugro N.V

Diepwater Autonomous Underwater Vehicle van Fugro, Boeing en Oceaneering operationeel

Fugro N.V. , Boeing en Oceaneering International, Inc. maken bekend dat de gezamenlijk ontwikkelde Echo Ranger, een onbemand autonomous underwater vehicle (AUV) dat onderzoek in diepwater uitvoert, operationeel is voor klanten in de Golf van Mexico. De drie ondernemingen hebben een alliantie gevormd om wereldwijd onderzoek in diepwater met de AUV aan te bieden.

Echo Ranger werkt in waterdieptes tot 3.000 meter (10.000 feet) en is een kosteneffectief alternatief voor gas-, olie- en telecommunicatieondernemingen om nauwkeurige dieptegegevens over de zeebodem te verzamelen, om natuurlijke kenmerken en door de mens aangebrachte constructies op de zeebodem te onderzoeken en om in de bodem de sedimenten in kaart te brengen. In tegenstelling tot het traditionele systeem dat een lange sleepkabel gebruikt om de informatie naar het schip te zenden, slaat de Echo Ranger de gegevens van de verschillende onderzoekssensoren intern op. Deze gegevens worden uitgelezen als de AUV terug is van het onderzoek. Daarnaast kan de Echo Ranger, voor kwaliteitscontrole van de onderzoeksgegevens tijdens het verzamelen van de informatie, gegevens naar het moederschip zenden door middel van een akoestisch modem. Eenzelfde soort modem wordt gebruikt om besturingsinstructies naar de AUV te sturen en om de juiste werking van het systeem te controleren.

De Echo Ranger is gebouwd op basis van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten van Boeing voor het Long-Term Mine Reconnaissance System (LMRS), een contract voor de ontwikkeling van autonome onbemande mini-onderzeeërs voor U.S. Navy ten behoeve van het ruimen van zeemijnen in vaarroutes. Fugro, wereldwijd marktleider in offshore survey services, ontwikkelde de onderzoekssensors, het onderwaterplaatsbepalingssysteem en de systemen om de verzamelde gegevens te analyseren. Oceaneering, een van de marktleiders op het gebied van productie van op afstand bestuurde onderwaterrobots, ontwikkelde het systeem voor de lancering en het terughalen van de AUV en de ondersteunende besturingsapparatuur op het moederschip. Zowel Fugro als Oceaneering hebben wereldwijd vestigingen die de diensten van de AUV ondersteunen.

De Echo Ranger AUV is deels ontwikkeld door het bedrijfsonderdeel Integrated Defense Systems (IDS) van Boeing, met hoofdkantoor in St. Louis. Boeing IDS levert wereldwijd systemen aan militaire, overheids-, en commerciële klanten en heeft een omzet van US$ 25 miljard. De onderneming is marktleider op het gebied van inlichtingen-, beveiligings- en verkenningsystemen; de grootste producent ter wereld van militaire vliegtuigen; wereldwijd de grootste producent van satellieten en een van de grootste leveranciers van satellietcommunicatie; zorgt voor de integratie van systemen voor de raketverdediging van de U.S; is de grootste toeleverancier van NASA; en wereldwijd leider op het gebied van satellietlanceringsservices.

Fugro verzamelt en interpreteert gegevens over het aardoppervlak en de bodem en geeft hierop gebaseerde adviezen. Fugro heeft wereldwijd vestigingen en werkt op zee, op land en vanuit de lucht. De onderneming heeft professionele, hoog-opgeleide werknemers in dienst en maakt gebruik van geavanceerde technologieën en systemen om data te verzamelen, die veelal in-huis zijn ontwikkeld.

Oceaneering is een geavanceerd technologisch edrijf dat diensten en apparatuur levert aan klanten die actief zijn op zee, in de ruimte of in andere moeilijke omstandigheden. De diensten en producten van de onderneming worden wereldwijd geleverd aan olie- en gasondernemingen, overheidsinstellingen en ondernemingen in de sectoren telecommunicatie, ruimtevaart, marine engineering en constructie.

UNDERWATER OCEAN SURVEYOR - Boeing, Fugro and Oceaneering hebben gezamenlijk Echo Ranger ontwikkeld, een onbemand autonomous underwater vehicle (AUV) dat onderzoek in waterdiepten tot 3.000 meter (10.000 feet) uitvoert. Speciaal ingericht voor de verzameling van diepwaterzeebodemgegevens om zowel natuurlijke kenmerken als door de mens aangebrachte constructies op de zeebodem te onderzoeken en om in de bodem de sedimenten in kaart te brengen. Echo Ranger biedt een kosteneffectief alternatief aan gas-, olie- en telecommunicatieondernemingen. Echo Ranger werd onlangs operationeel voor klanten in de Golf van Mexico.

voor nadere informatie:
Fugro N.V.
Ir. G-J. Kramer, President-directeur
of
Ir. K.S. Wester, Directeur

Fugro N.V.
Postbus 41
2260 AA Leidschendam
Tel: 070-3111422
Fax: 070-3202703
ir@fugro.nl
www.fugro.com