Gemeente Amsterdam

College heroverweegt erfpacht op water
8 april 2003 - Paul van Yperen

Het college van B&W zal voorlopig geen voorstel aan de gemeenteraad doen voor invoering van erfpacht op het water voor nieuwe ligplaatsen. In het kader van het project Wonen op Water is de invoering van erfpacht op het water opnieuw overwogen.

Na overleg met stadsdelen, gemeentelijke organisaties en woonbootorganisaties wordt nu voorgesteld om alsnog alternatieven voor erfpacht op het water uit te werken. Als deze voorstellen voldoende haalbaar blijken, zal de gemeenteraad worden voorgesteld om af te zien van erfpacht op het water. Het streven is om dit voorstel vóór het zomerreces bij de gemeenteraad in te dienen.
Bij de voorbereiding van het voorstel wordt een aantal randvoorwaarden meegegeven. Zo mag het afzien van erfpacht geen nadelige financiële consequenties voor het realiseren van plannen in de Houthavens en op IJburg hebben. Voor het uitgeven van nieuwe ligplaatsen voor nieuwe woonboten, zoals in de Houthavens en op IJburg, wordt een juridisch en maatschappelijk realiseerbaar alternatief geboden. En aan het voorstel wordt een, na overleg met stadsdelen en woonbootorganisaties opgesteld, traject gekoppeld voor heroverweging van de huidige hoogte van de precario voor ligplaatsen (= liggeld) voor woonboten. De invoering van erfpacht werd onder meer bepleit om bewoners op de wal en op het water meer gelijk te behandelen, maar wonen zonder erfpacht komt ook op de wal regelmatig voor. Daarnaast is de persoonlijke verrijking door particulieren, bij de eerste verkoop van een woonboot met ligplaats, ook langs een andere weg te voorkomen. Bovendien is erfpacht op het water een moeilijk instrument om de uitvoering van beleid te sturen, er zijn daarvoor betere en andere instrumenten zoals bestemmingsplannen, verordeningen en vergunningen.

Pb-044

© Gemeente Amsterdam