Gemeente Stede Broec 9-4-2003
SINDS 1 APRIL: RIO VOERT WVG UIT

De Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) is een regeling die gemeenten opdraagt zorg te dragen voor gehandicapte inwoners. Het gaat hierbij om voorzieningen op het gebied van wonen, rolstoelen en vervoer. Om hiervoor in aanmerking te komen is het vaststellen van de medische noodzaak vereist.

Gehandicapten en ouderen die voor een WVG-voorziening in aanmerking willen komen, moeten zich bij de gemeente melden. Het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO)/Zorgloket Westfriesland geeft sinds 1 april de medische adviezen voor WVG-aanvragen. Voorheen lag deze taak bij de Gewestelijke Gezondheidsdienst (GGD). Wel zal het RIO/Zorgloket gebruik blijven maken van de diensten van de GGD.

Het RIO brengt al adviezen uit over voorzieningen die betaald worden door de Algemene Wet

Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), zoals wijkverpleging, huishoudelijke hulp, indicaties voor verpleging en verzorging. Het RIO beschikt dus over een hoeveelheid informatie over mensen die gebruik maken van deze voorzieningen. Bij het beoordelen van een WVG-aanvraag is deze informatie ook beschikbaar.

Medewerkers van het RIO komen zonodig bij u thuis, bijvoorbeeld als u thuiszorg aanvraagt. Als blijkt dat u mogelijk ook in aanmerking komt voor voorzieningen van de WVG, dan gaat er rechtstreeks een aanvraag naar de gemeente. De WVG-consulent kan de aanvraag dan direct verwerken. Andersom werkt het ook zo. Een aanvraag voor een WVG-voorziening kan voor het RIO aanleiding zijn om te constateren dat er thuishulp nodig is. U hoeft zich daarvoor niet nóg een keer bij het Zorgloket te melden. De lijntjes zijn dus veel korter en dat komt u als klant ten goede.

Het RIO beoordeelt de aanvragen onafhankelijk, integraal en objectief. Met name het integrale aspect is voor u belangrijk. Zo krijgt u gepaste hulp, terwijl u maar één keer uw verhaal hoeft te doen.

Het RIO heeft geen eigen artsen in dienst en vraagt medische informatie op bij de GGD. De artsen van de GGD mogen medische vragen stellen aan uw huisarts of specialist als dat voor de beoordeling van uw aanvraag belangrijk is. Dit gebeurt uitsluitend na overleg met u. U geeft de GGD-arts toestemming om informatie in te winnen door uw handtekening onder een verklaring te zetten.