Gemeente Capelle a/d IJssel

Huisbezoekproject Voorlichting Aan Senioren succesvol

Het project Voorlichting Aan Senioren (VAS) is een succes geweest. Dat blijkt uit de eindrapportage over het project, die het college van burgemeester en wethouders onlangs heeft vastgesteld. Twee seniorenvoorlichters van de gemeente hebben in de periode oktober 2000 tot september 2002 ruim 1.400 huisbezoeken afgelegd bij Capellenaren van 75 jaar en ouder. De huisbezoeken waren één van de middelen om de senioren te stimuleren meer gebruik te maken van de beschikbare (financiële) regelingen en voorzieningen. In het najaar van 2002 zijn de werkzaamheden van de seniorenvoorlichters beëindigd. De ervaringen uit het VAS-project worden gebruikt bij de uitvoering van het Seniorenbeleid.

Extraatje
In Capelle aan den IJssel wonen ongeveer 8.600 personen van 65 jaar en ouder. Het toenmalige gemeentebestuur wilde graag dat meer mensen uit deze groep gebruik zouden gaan maken van de beschikbare regelingen en voorzieningen. Bijvoorbeeld huursubsidie, kwijtschelding gemeentelijke belastingen, Wet voorzieningen gehandicapten, bijzondere bijstand, de Rotterdampas en de 65+ pas. Ouderen kunnen namelijk vaak best een financieel extraatje gebruiken, maar om verschillende redenen maken ze geen gebruik van de verschillende mogelijkheden daartoe.

Matige belangstelling folders
Om dit niet-gebruik terug te dringen stuurde de gemeente een folder toe aan alle Capellenaren die 65 jaar werden en nieuwe burgers tussen 65 en 75 jaar. In de folder was een overzicht opgenomen van alle folders die over de diverse regelingen en voorzieningen bestonden. Met een antwoordkaart konden deze kosteloos worden opgevraagd. In totaal is aan 985 personen de overzichtsfolder 65+ Informatie over regelingen & voorzieningen toegestuurd. Er bleek echter maar matig belangstelling te zijn voor extra foldermateriaal. Slechts 17,5% van de aangeschreven personen reageerde met het verzoek om één of meerdere folders toegestuurd te krijgen. Met name de folder over de Rotterdampas en Pas 65 werden aangevraagd.

Goede score huisbezoeken
Bij de huisbezoeken was er meer succes. Ruim 4.000 personen van 75 jaar en ouder werden benaderd met het aanbod van een huisbezoek door een seniorenvoorlichter van de gemeente. Van deze mogelijkheid maakten 1.439 personen (35,2%) gebruik. Tijdens het huisbezoek werd samen met de senior bekeken of hij/zij aanspraak kon maken op bepaalde regelingen of voorzieningen. De voorlichter hielp ook bij het regelen van afspraken voor het indienen van aanvragen en het wijzen van de juiste weg naar instanties. Bij ruim 95% van de bezochte personen is foldermateriaal achtergelaten. De folder over de Wet Voorzieningen Gehandicapten (Wvg) scoorde het hoogst. Door 46,5% van de bezochte senioren is een aanvraag voor een voorziening of regeling ingediend. Circa 70% van deze aanvragen is ook daadwerkelijk toegekend of in gebruik genomen. Ruim 75% van de ingediende aanvragen betrof een Wvg-voorziening.

Hoge waardering
Het aantal nieuwe aanvragen voor voorzieningen/regelingen is door tussenkomst van de seniorenvoorlichters flink toegenomen. Daarnaast is ook de bekendheid van de verschillende (financiële) regelingen en voorzieningen bij Capelse senioren verhoogd. Ook wanneer de voorlichters niets konden betekenen, werd toch vaak door de betrokkene dank en waardering uitgesproken voor het genomen initiatief. De gemeente zal de ervaringen van het VAS-project gebruiken bij de uitvoering van het seniorenbeleid.