COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.


Onrechtmatigheden uitvoering ziekenfondswet vooral door het ontbreken van overeenkomsten met ziekenhuizen en huisartsen

Bij zijn onderzoek naar de rechtmatige uitvoering van de ziekenfondswet door ziekenfondsen in 2001 heeft het CTZ onrechtmatigheden vastgesteld ter grootte van ruim 1,7 miljard euro. Daarnaast bestaat er onzekerheid over de rechtmatigheid van een bedrag van 401 miljoen euro. Dit blijkt uit de kwantitatieve rapportage die het CTZ heeft opgesteld in aanvulling op zijn Algemeen Rapport Uitvoering Ziekenfondswet 2001. Van onrechtmatigheden is sprake als blijkt dat bepaalde uitgaven van ziekenfondsen niet in overeenstemming zijn met de wet- en regelgeving van de ziekenfondswet. Het CTZ wijst er op dat onrechtmatigheden niet gelijk te stellen zijn met misbruik. Bij misbruik is sprake van bewust in strijd met de wet- en regelgeving handelen, met als doel geldelijk voordeel te behalen. Veruit de belangrijkste oorzaak van de onrechtmatigheden in 2001 vormt het ontbreken van rechtsgeldige overeenkomsten van ziekenfondsen met ziekenhuizen en huisartsen.

In 2001 zijn geen afspraken tussen organisaties van ziekenfondsen en zorgaanbieders tot stand gekomen. Ziekenfondsen konden pas in 2002 met ziekenhuizen de benodigde overeenkomsten sluiten. De kosten die de ziekenfondsen over 2001 ten laste van de ziekenfondswet-middelen hebben gebracht, waren daardoor veelal niet op rechtsgeldige overeenkomsten gebaseerd en dus onrechtmatig. Verder blijkt uit de kwalitatieve rapportage van het CTZ dat overeenkomsten met huisartsen in veel gevallen niet tot stand kwamen doordat huisartsen van verzekerden die buiten het oorspronkelijke werkgebied van een ziekenfonds woonden (de zogeheten verre verzekerden), niet altijd bereid bleken de aangeboden overeenkomsten te tekenen. Op grond van deze verklaringen ziet het CTZ geen aanleiding om de uitgaven van ziekenfondsen in dit verband aan te merken als niet-verantwoorde kosten. Ziekenfondsen krijgen tot en met het boekjaar 2003 de tijd om hun administratie zodanig in te richten, dat een directe koppeling kan worden gelegd tussen de kosten van verstrek-kingen en de daaraan ten grondslag liggende overeenkomsten. Vanaf het boekjaar 2004 verbindt het CTZ aan het ontbreken van de benodigde overeenkomsten in principe financiële consequenties.

Hoewel het CTZ de rechtmatigheid van de lasten en baten van ziekenfondsen in verband met de uitvoering van de ziekenfondswet reeds langere tijd beoordeelt, is het expliciet rapporteren over rechtmatigheid nieuw. Hierdoor kan de indruk ontstaan dat de ziekenfondsen ten opzichte van het verleden slechter zijn gaan functioneren. Dat dit niet het geval is, moge blijken uit het feit dat het CTZ het merendeel van de onrechtmatige kosten in 2001 niet als 'niet-verantwoord' heeft aangemerkt. Het CTZ constateert dan ook dat de ziekenfondsen in 2001 de ziekenfondswet in het algemeen naar behoren hebben uitgevoerd, al is verbetering van de geconstateerde lacunes binnen afzienbare termijn geboden.

Noot voor de redactie/