Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Consumptie kalebaskalk sterk ontraden

Datum: 9-4-03

Zwangere vrouwen wordt sterk ontraden kalebaskalk te consumeren tegen ochtend-misselijkheid. Uit een onderzoek van de Keuringsdienst van Waren is namelijk gebleken dat dit product grote hoeveelheden lood kan bevatten.

Kalebaskalk is een kalksoort die - soms vermengd met klei, modder of as - te koop wordt aangeboden. Het is in verschillende vormen verkrijgbaar, variërend van poeder tot vaste vorm in bijvoorbeeld een blok. Kalebaskalk is ook aangetroffen onder de namen: la craie, argile, pimba, nzu, calabar steen, ebumba, mabele en ulo. Het product wordt genuttigd door zwangere vrouwen van Afrikaanse/Surinaamse afkomst, voornamelijk als middel tegen ochtend-misselijkheid.

Uit onderzoek is gebleken dat dit product gemiddeld 30 mg/kg lood kan bevatten. Consumptie van deze kalk kan leiden tot te hoge lood-spiegels in het bloed van de zwangere vrouw. Hierdoor ontstaat een risico op vroeggeboorte, lager geboortegewicht en achterstand in de mentale ontwikkeling van het kind. Dit laatste geldt ook voor kinderen van vrouwen die reeds bevallen zijn en borstvoeding geven in de periode dat zij kalebaskalk consumeren.

Doordat dit product veelal niet via officiële wegen geïmporteerd wordt, heeft de Keuringsdienst van Waren op dit moment nog geen goed zicht op de handelskanalen. Daar waar het wordt aangetroffen laat de Keuringsdienst van Waren het product uit de handel halen en wordt de Europese Unie geïnformeerd.

Het Voedingscentrum gaat zwangere vrouwen over dit product informeren.

foto: parkiet