Vlaamse overheid

Vandaag ontving Gilbert Bossuyt, Vlaams Minister van Openbare Werken, delegaties van het "Platform Het Juiste Tracé" en het "Actiecomité voor een leefbaar en mobiel Zwijndrecht" betreffende het doortrekken van de Antwerpse ring via Linkeroever, de zogenaamde Oosterweelverbinding. Voorwerp van het gesprek was de plan-MERprocedure. De plan-MER omvat de milieueffectenrapportage van het Masterplan Antwerpen dat een oplossing wil bieden aan de Antwerpse mobiliteitsproblematiek in de meest brede zin.

Minister Bossuyt bevestigt dat de plan-MERprocedure is opgestart, met opname van de tracés zoals die in het Antwerps politiek overleg op 28 februari 2003 werden goedgekeurd, dus met inbegrip van het Middentracé dat in opdracht van het Zwijndrechtse gemeentebestuur werd ontwikkeld.

De minister garandeert dat de procedure ten volle ruimte laat voor participatie. Zo werd overeengekomen dat beide comités volwaardig deel zullen kunnen nemen aan de "klankbordgroepen". Via deze klankbordgroepen, die per discipline worden samengesteld, kunnen aanbevelingen gedaan worden aan het MER- comité over onderwerp en wijze van onderzoek in het kader van de milieu-effectenrapportage inzake fauna en flora, bodem, water, mens, lucht, geluid enz.

Voorts garandeert de minister dat de deskundigen van het MER- comité volledig onafhankelijk te werk zullen gaan. De samenstelling van het comité wordt meegedeeld aan de actiegroepen voor de definitieve aanstelling.

Ten laatste 1 juni zal de MER-cel een voorstel neerleggen bij de betrokken gemeenten zodat de inwoners nog voor de aanvang van de zomervakantie de methodiek voor de opmaak van de plan- MER kunnen evalueren. Deze kennisgeving is dan ook te beschouwen als een uitnodiging aan alle betrokkenen om mee te denken over wat er verder in de volgende stap van de plan-MER moet worden uitgewerkt.

Voor meer info: Joris Vandenbroucke
woordvoerder van minister Bossuyt
Tel : 02/553 70 14 of 0475/98 14 58
e-mail : joris.vandenbroucke@vlaanderen.be


---