Dienstenbond CNV

Ook ABN AMRO gaat in de aanval
09-04-2003

Op 8 april hebben de vakbonden de werkgeversvoorstellen van ABN AMRO mogen ontvangen. Zoals we op een breed terrein zien bij de financiële instellingen hadden we bij ABN AMRO ook rekening gehouden met voorstellen rondom de pensioenregeling en een beperkte loonontwikkeling. Maar ABN AMRO gaat verder, veel verder zelfs. Bij ABN AMRO spreekt men van versobering, wij noemen het afbreken.

Pensioenregeling
ABN AMRO wil bereiken dat de pensioenlasten beheersbaar worden en dat de betaalbaarheid ook op lange termijn blijft gewaarborgd.

ABN AMRO wil dit bereiken door:

* Gefaseerde invoering van werknemerspremie. U gaat dus meebetalen aan uw pensioen en daardoor is het premievrij pensioen verleden tijd.

* De pensioenleeftijd wordt 65 jaar. Waarbij voor de huidige medewerkers de reeds opgebouwde tijd tussen 62 en 65 wordt verrekend met een eerdere uittreding dan 65 jaar (voorbeeld: iemand die op de helft van zijn pensioenopbouwende tijd zit, kan op 63,5 uittreden).

* De garanties die in het verleden zijn toegezegd omdat de pensioenregeling inhoudelijk veranderde, worden niet nagekomen.
* Vanaf 1 januari 2005 telt de 13e maand niet meer als pensioengevend.

Dit zijn op hoofdlijnen de pensioenvoorstellen:

Loon
ABN AMRO heeft in haar voorstellen een concreet loonbod gedaan waarbij zij aangeeft dat zij rekening heeft gehouden met het Centraal Akkoord. ABN AMRO heeft een onderzoek gedaan naar het niveau van de salarissen bij ABN AMRO. Zij stelt vast dat de salarissen op basis van dit onderzoek gemiddeld ongeveer 22% boven de markt liggen. ABN AMRO is van mening dat zij haar personeel dus teveel betaalt. Dat geeft ABN AMRO dus vertaald naar haar loonbod.
Er wordt voorgesteld om de lonen met ingang van 1 januari 2004 met 1% te verhogen en op 1 augustus 2003 een eenmalige uitkering te doen van 1,25%.

Overige onderwerpen

* afschaffing van de regeling winstuitkering
* Afschaffing 14e maand en garantie winstuitkering nieuwe werknemers en bevriezing voor de huidige werknemers.

* Werkgeversbijdrage ziektekosten bevriezen.
Alles overziend kunnen we constateren dat ABN AMRO meer wil dan de broekriem aanhalen. Zij vraagt nadrukkelijk medewerking om te komen tot het gedeeltelijk afbreken van de CAO om te komen tot een versoberde CAO. De CNV Dienstenbond vindt de gedane voorstellen buitengewoon zwaar en zal zich daartegen verzetten.

Zijn uw collega's al lid?
Deze voorstellen roepen om een reactie. Niet alleen van u maar ook van uw collega. Om de belangen van u en uw collega goed te behartigen in het komende CAO-overleg rekenen we op u. Misschien is uw collega nog geen vakbondslid. Maak hem/haar lid van de CNV Dienstenbond zodat wij kunnen laten zien dat het u en uw collega ernst is. Samen sterk is ons motto om te komen tot een goede CAO. Maar dan wel graag met u en uw collega.
Maak kennis met ons uitgebreide dienstenpakket
Word nu lid!

Op 15 april 2003 starten wij met de eerste toelichtende besprekingen. U hoort dan nader van ons.

Vragen?
Voor vragen over uw CAO en de komende CAO-onderhandelingen kunt u terecht bij uw bestuurder Erik Langeweg, tel: (023)5651052.