Ingezonden persbericht

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN STICHTING NATUUR EN MILIEU EN

DE ZUID-HOLLANDSE MILIEUFEDERATIE

Utrecht, 9 april 2003

Milieuorganisaties boeken succes
Toelating giftig nieuw bestrijdingsmiddel op de helling

Het nieuwe zeer giftige bestrijdingsmiddel quinoxyfen mag niet worden toegelaten. Dat volgt uit een uitspraak van de bezwaarschriftencommissie van het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen. Stichting Natuur en Milieu en de Zuid-Hollandse Milieufederatie hadden bezwaar gemaakt tegen een voorlopige toelating van quinoxyfen omdat het gif zeer schadelijke gevolgen heeft voor de natuur. De uitspraak is positief voor de kwaliteit van ons leefmilieu, temeer daar er ook belangrijke principiële kanten aan zitten. Bij de voorlopige toelating van andere nieuwe bestrijdingsmiddelen zal er nu eerst, conform de wet, een compleet dossier op tafel moeten liggen met alle gegevens over de gevolgen voor gezondheid en milieu. Dat was bij quinoxyfen niet het geval.

Quinoxyfen is een schimmelbestrijdingsmiddel tegen meeldauw in graan. Het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen had in augustus 2002 quinoxyfen een voorlopige toelating gegeven voor drie jaar, op grond van een wettelijk onvolledig dossier. De fabrikant kon die periode gebruiken om het dossier te completeren. Het College vond het een aanvaardbaar risico: als alle onderzoeksgegevens er eenmaal zouden zijn, zou wel blijken dat het gif door de beugel zou kunnen. Natuur en Milieu en de Zuid-Hollandse Milieufederatie maakten bezwaar bij het College tegen de voorlopige toelating. Quinoxyfen is zeer slecht afbreekbaar in de natuur, hoopt zich op in voedselketens, en komt naar verwachting in gevaarlijke concentraties terecht in vetweefsel en moedermelk, net als DDT. De organisaties stelden dat voor een voorlopige toelating absoluut alle vereiste gegevens over gevolgen voor natuur, milieu en gezondheid beschikbaar moeten zijn. De
bezwaarschriftencommissie, onder voorzitterschap van mevrouw W. Sorgdrager, heeft hen nu in het gelijk gesteld. De uitspraak is zo duidelijk dat het College er niet omheen kan. Het zal de voorlopige toelating van quinoxyfen moeten intrekken.

De uitspraak heeft belangrijke positieve gevolgen voor ons leefmilieu. In het vervolg moeten fabrikanten van bestrijdingsmiddelen alle wettelijk vereiste onderzoeksgegevens beschikbaar hebben als zij toelating van een nieuw middel aanvragen. Het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen mag natuur, milieu en gezondheid geen risico laten lopen met bestrijdingsmiddelen waarvan de gevolgen nog niet allemaal bekend zijn.



Ingezonden persbericht