Actueel

Raad van State keurt windmolenpark in Noordzee goed
Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 9-04-2003

In oktober 2001 is de planologische kernbeslissing (PKB) Locatiekeuze Demonstratieproject Near Short Windpark genomen. De kuststrook voor Egmond aan Zee wordt hierin als locatie voor een experimenteel windmolenpark vastgesteld.
Tegen dit besluit is door inwoners van Egmond en de "Stiching Duinbehoud" beroep aangetekend.

Allereerst stelt de Raad van State vast dat inderdaad beroep ingesteld kan worden op grond van de Algemene wet bestuursrecht. De beslissing is afgewogen en definitief, betreft een concreet gebied en de bestemming van het gebied is duidelijk omschreven.

Volgens het inmiddels vervallen Structuurschema Groene Ruimte mag alleen bij een zwaarwegend belang in of bij een kerngebied van de Ecologische Hoofdstructuur worden gebouwd. De Raad van State oordeelt dat zo'n belang er inderdaad is en dat er geen redelijke alternatieven zijn.
Om schade aan het milieu zoveel mogelijk te voorkomen adviseert de milieu effect rapportage aanvullende maatregelen. In de kernbeslissing worden deze ook geëist.

Toetsen aan het pkb Nationaal Ruimtelijk Beleid hoeft van de Raad in dit geval niet. Ook aan toekomstig beleid hoeft niet getoetst te worden.
De gevolgen voor het milieu zijn onderzocht. Gezien het maatschappelijk belang van het project zijn deze aanvaardbaar.

De Raad van State verklaart de beroepen ongegrond.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF7055

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11413&i=&ti= .