Actueel

Uitspraak in de asielzaak van Mullah Krekar

Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 9-04-2003

Rechtbank te 's-Gravenhage
zittinghoudende te Amsterdam
enkelvoudige kamer vreemdelingenzaken

PERSBERICHT

9 april 2003

Uitspraak in de asielzaak van Mullah Krekar

Voorgeschiedenis
Op 13 januari 2003 is Mullah Krekar, met een gecharterd vliegtuig naar Noorwegen uitgezet. Een paar uur voor het vertrek van het vliegtuig heeft Krekar asiel aangevraagd. Die aanvraag is ongeveer een kwartier daarna mondeling namens de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie afgewezen. Daarna is het vliegtuig vertrokken.

Tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag heeft eiser op 13 januari 2003 beroep ingesteld. Het beroep is op 26 februari 2003 door een meervoudige kamer behandeld. Vandaag, op 9 april 2003, doet de rechtbank uitspraak.

Uitspraak 9 april 2003
Belangrijk is dat de rechtbank geen uitspraak doet over de vraag of Krekar in Nederland een verblijfsvergunning moet krijgen. De vraag die de rechtbank beantwoordt, is of de beslissing van de Minister om de aanvraag af te wijzen wegens misbruik van recht, terecht is.

De rechtbank is van oordeel dat Krekar met het doen van een aanvraag geen verboden misbruik van recht heeft gemaakt. Het besluit van de Minister wordt vernietigd en de Minister moet een nieuwe beslissing op de asielaanvraag van Krekar nemen.

Motivering
De Minister heeft gesteld dat Krekar misbruik van recht heeft gemaakt door pas op de dag van zijn uitzetting naar Noorwegen een asielaanvraag in te dienen. Krekar zat al sinds 12 september 2002 in Nederland en had al een vluchtelingenstatus in Noorwegen, zodat de asielaanvraag op Schiphol alleen maar bedoeld was de uitzetting te frustreren. Dat is misbruik van recht, aldus de Minister.

De rechtbank is van oordeel dat van misbruik van recht sprake kan zijn als iemand een bevoegdheid uitoefent met de bedoeling een ander te benadelen en er bij uitoefening van die bevoegdheid geen rechtens te honoreren belang bestaat. Of er sprake is van misbruik van recht hangt ook af van de aard van de bevoegdheid die wordt uitgeoefend: Krekar deed een aanvraag om afgifte van een asielvergunning, omdat hij stelt vluchteling in de zin van het Vluchtelingenverdrag te zijn.

De Minister stelt dat Krekar de leider is van een internationale terroristische organisatie en dat daarom voorkomen moet worden dat de behandeling van zijn asielaanvraag een Nederlandse aangelegenheid zou worden. Bovendien was er een speciaal vliegtuig voor de uitzetting van Krekar geregeld. Om deze redenen zou behandeling van Krekars asielaanvraag de Minister benadelen, zo begrijpt de rechtbank de Minister.

De rechtbank is het niet met de Minister eens. Er bestaat in Nederland immers een speciale procedure, waarmee binnen korte tijd in een Aanmeldcentrum op een asielaanvraag kan worden beslist. De rechtbank ziet niet in waarom het vertrek van Krekar, die al vanaf 12 september 2002 in Nederland verbleef, niet uitgesteld kon worden. Ook het feit dat de Minister een vliegtuig gecharterd had, rechtvaardigt niet het achterwege laten van een asielprocedure. De Minister heeft zichzelf immers in deze situatie gebracht.

Daarnaast bestaat er geen regel die een vreemdeling verplicht binnen een bepaalde termijn een asielaanvraag in te dienen. Een vreemdeling kan goede redenen hebben om pas na enige tijd asiel aan te vragen. Krekar zat in uitleveringsdetentie vanwege een uitleveringsverzoek van Jordanië. Toen dat verzoek was afgewezen en de detentie werd opgeheven, dreigde Krekar diezelfde dag te worden verwijderd. Krekar zegt dat hij met het indienen van een asielaanvraag had willen wachten totdat op het verzoek van Jordanië was beslist. Dat kan de reden zijn voor het niet direct na binnenkomst in Nederland, maar pas enkele uren voor vertrek naar Noorwegen indienen van een asielaanvraag. De Minister heeft niet aannemelijk gemaakt dat de asielaanvraag van Krekar alleen maar was bedoeld om de op handen zijnde uitzetting te frustreren.

Krekar heeft verder gesteld dat zijn uitzetting een verkapte, en dus verboden uitlevering was. De rechtbank is, als vreemdelingenrechter, niet bevoegd daarover een oordeel te geven.

// EINDE PERSBERICHT //

Voor informatie kunt u bellen met Afdeling Voorlichting rechtbank tel: 020-5412882 of 5412608.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF7104

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11414&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...id=11414&i=5&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11414&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...id=11414&i=5&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11414&i=&ti= .