Provincie Limburg

Dertig miljoen euro voor realisering Verkenning Zandmaas Pakket II+ (099)
Toezegging van minister van Landbouw, Natuur en Visserij

Tijdens een bestuurlijk overleg over de Maaswerken heeft minister Veerman, van Landbouw, Natuur en Visserij, de Provincie Limburg 30 miljoen toegezegd als bijdrage aan de Verkenning Zandmaas Pakket II+. Verder zegt de minister toe een regionale bijdrage te verdubbelen met een maximum van 5 miljoen. Gedeputeerde Mat Vestjens is verheugd over deze bijdrage: "Het verdient waardering dat minister Veerman deze forse bijdrage reserveert in de begroting van zijn departement. Met deze financiële impuls is het mogelijk om de regio met een perspectief te consulteren".

Doordat minister Veerman nu met zijn bijdrage een beperkte realisatie op korte termijn mogelijk maakt, is er voldoende reden om in overleg met de regio tot concrete prioritering te komen. Daarnaast zal een nadere analyse van de kosteneffectiviteit van de verschillende maatregelen gemaakt worden.
Op het aspect veiligheid voor niet stedelijke gebieden zal een analyse en optimalisatie plaatsvinden. Er zal een beperking worden aangebracht in het areaal te realiseren natuur. Als doel wordt daarbij uitgegaan van maximaal 1500 hectare. De verkenning omvat totaal 2900 hectare. Afgesproken is die tot 1500 te beperken. Dat is het areaal dat bij de ICES-claim beoogt werd en gebruikt wordt voor de definitie beperkte natuurontwikkeling als nevendoelstelling voor het Zandmaasproject. Deze nevendoelstelling blijft dus onverkort overeind.

Gedeputeerde Staten vertrouwen er op dat samen met de regio binnen het pakket tot een goede prioritering gekomen kan worden. Hier moet gedacht worden aan het realiseren van win-win situaties, bijvoorbeeld veiligheid door riviermaatregelen en natte natuurontwikkeling met ruimtelijke meerwaarde. Maar ook door werk met werk te maken. Dit kan door handiger met grondstromen om te gaan. Bijvoorbeeld waar bij een riviermaatregel of weerdverlaging klei vrij komt, deze klei ergens anders in het Zandmaasproject in een groene kade verwerken.

Naar aanleiding van de vaststelling van de POL-aanvulling Zandmaas (voor de uitvoering is de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat verantwoordelijk) zijn een aantal maatregelen voor de rivier en de natuurontwikkeling buiten het uitvoeringsplan van De Maaswerken gehouden. Besloten is die maatregelen, met suggesties uit de regio, in een Verkenning zeker en doelmatig uit te werken, met als doel onderlinge vergelijking.
Deze vergelijking is vooral van belang voor de doorwerking naar het uitvoeringsprogramma voor De Maaswerken. De daaraan gekoppelde ICES-middelen zijn bij de vorige kabinetsformatie verloren gegaan zodat het ministerie van LNV dit op een andere manier moest financieren.
9-4-2003 15:17