Gemeente Moerdijk


STAND VAN ZAKEN WINDENERGIE

Het college van burgemeester en wethouders heeft vanmorgen kennis genomen van de laatste stand van zaken op het gebied van windenergie. De belangrijkste punten staan hieronder op een rijtje.

De gemeente is samen met Bergen op Zoom, Rucphen, Roosendaal en Halderberge bezig met het ontwikkelen van nieuwe beleid voor windenergie. In juni 2002 is hiertoe een intentie-overeenkomst getekend. Het doel is het gezamenlijk opstellen van de beleidsnota visie windenergie. Het eerste ontwerp wordt voor de zomervakantie verwacht.

De visie van de gemeente Moerdijk richt zich globaal op de volgende stappen:
1. optimalisering van de bestaande locaties;
2. benutting potenties bedrijventerrein Moerdijk; 3. benutting zoekgebieden (Klaverpolder en Sabinapolder).

Ad.1 Essent heeft recent een bouwvergunning gekregen voor het optimaliseren van het bestaande park bij de Volkeraksluizen. Om snel aan de slag te kunnen gaan heeft men zich noodgedwongen beperkt tot de maximale hoogte uit het geldende bestemmingsplan Buitengebied (max. 44 mtr.) Liever wil Essent windmolens van ca. 80 mtr. hoogte plaatsen, maar omdat hier een herziening van het bestemmingsplan voor nodig is, kost dit meer tijd. Daarnaast is niet helemaal duidelijk hoe het Ministerie van LNV een en ander beoordeelt in relatie tot het natuurgebied ter plaatse. Dit wordt door Essent nog onderzocht en op basis hiervan zal het bedrijf straks een afweging moeten maken welk type molens uiteindelijk worden gerealiseerd.

Essent is ook bezig met plannen voor renovatie van de molens op de Sabinadijk. Hierbij wil men de relatie leggen met de plannen van de ZLTO om in het achterliggende gebied van de Sabinapolder nieuwe molens te plaatsen.

Ad.2 Het onderzoeksbureau Haskoning, ingezet door het Havenschap, heeft de rappportage over de mogelijkheden op het industrieterrein afgerond. De meest essentiële conclusies uit dit rapport zijn:
* Industrieterrein Moerdijk heeft de potentie voor plaatsing van 20 tot 25 turbines van elk 2,5 Megawatt;

Een integrale aanpak (akoestisch, landschappelijk etc.) biedt de beste mogelijkheden voor realisatie.