CSO, ANBO


Utrecht, 9 april 2003

Onrust onder ouderen over pensioenen

Er is grote onrust onder de leden van de ouderenorganisaties over de betaling van hun pensioen, nu ook het ABP stelt dat toegezegde verplichtingen niet nagekomen kunnen worden. Dit blijkt uit de vele signalen die bij de ouderenorganisaties ANBO, NISBO, NVOG, PCOB en KBO
- verenigd in het CSO (Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties)- binnen komen.

Het ABP zegt door de dalende aandelenbeurzen financieel zo uitgehold te zijn, dat stijging van pensioenpremies met 25 procent en aantasting van de indexering (compensatie voor de inflatie) voor gepensioneerden noodzakelijk is. Ook bij andere pensioenfondsen staan zulke ingrijpende wijzigingen op stapel. Plus voorstellen om het prepensioen later te doen ingaan of invoering van het middelloonstelsel.
De ouderenorganisaties willen op korte termijn aan tafel zitten bij het ABP, om te praten over de gevolgen die hieruit kunnen voortvloeien voor gepensioneerden op de korte en lange termijn. Ook met de FNV en het CNV is overleg over de pensioenontwikkelingen. Met de minister van Sociale Zaken en de politieke partijen willen de ouderenorganisaties eveneens een indringend gesprek.