Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Partij verontreinigd melasse niet geëxporteerd (9-4-2003)


Een lading verontreinigde melasse is deze week niet geëxporteerd naar Brazilië, maar teruggehaald naar Nederland. Het gaat om melasse die is verontreinigd met het hormoon MPA, dat wordt gebruikt in anticonceptieproducten.

De lading is naar Nederland teruggehaald nadat de VROM-Inspectie 72 monsters heeft laten analyseren, die vlak voor vertrek aan boord van het schip zijn genomen. Daaruit bleek dat de concentraties MPA-hormoon (medroxyprogesterone acetaat) in de lading veel hoger zijn dan vooraf aangegeven. Het exporterende bedrijf heeft daarop besloten het schip dat onderweg was naar Brazilië terug te laten keren naar Nederland. De lading wordt inmiddels overgepompt naar opslagtanks aan wal.

Voor de export van de MPA-houdende melasse is toestemming verleend door het Ministerie van VROM. Bovendien heeft de Braziliaanse overheid toestemming gegeven voor de import en verwerking in dat land. De toestemming is verleend op voorwaarde dat de concentratie MPA-hormoon niet hoger zou zijn dan 30 PPB (part per billion). Uit de monsters van de VROM-Inspectie bleken die concentraties uiteen te lopen van 43 tot 223 PPB. Het RIVM heeft de monsters genomen in opdracht van de VROM-Inspectie en in samenwerking met de waterpolitie van het KLPD.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10745&site=persbericht )