Gemeente Emmen


---

Persbericht: Project Buurtgericht werken een succes,9 april 2003

Project Buurtgericht werken een succes

Anderhalf jaar geleden, in september 2001, startte het project Buurtgericht werken in Emmerhout. Het project richt zich op de ontwikkeling van een methodische werkwijze voor wijkgerichte activering van bijstandsklanten. Het project loopt tot september 2004. De resultaten tot nu toe zijn zeer positief te noemen.

In totaal zijn 105 uitkeringsgerechtigden in het kader van de Algemene Bijstandswet uitgestroomd door inspanning van het buurtkantoor. Daarvan hebben 46 mensen een reguliere baan gevonden. De aanleiding voor het project was de geplande sloop van 300 woningen in de wijk Emmerhout. In het sloopgebied wonen 125 gezinnen die afhankelijk zijn van een uitkering. Dit was een aanleiding om een sociaal plan op te stellen voor deze bewoners.

Werkwijze
Het sociaal plan bestaat uit de volgende onderdelen beheer, herhuisvesting en hulp en activering. In het onderdeel beheer spelen veiligheid en woongenot een belangrijke rol. Om dat te realiseren worden bijvoorbeeld de woningen niet dichtgetimmerd, maar hangt er vitrage voor de ramen, gaat het onderhoud aan grijs en groen gewoon door en is er een meldpunt voor overlast. Voor het onderdeel herhuisvesting houdt de Wooncom spreekuur in het Buurtkantoor. Hier kunnen bewoners terecht met vragen over de verhuizing. Ook wordt er informatie verstrekt over de inburgering in de nieuwe situatie. Het laatste onderdeel hulp en activering richt zich op de bewoners die een uitkering ontvangen. Zij worden geholpen aan een (gesubsidieerde) baan.

Buurtkantoor Emmerhout
De uitvoering van het sociaal plan vindt plaats vanuit het buurtkantoor in Emmerhout. Daar werken organisaties als de gemeente, Wooncom. Ook wordt samengewerkt met organisaties als CWI, CAD (Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs), reintegratiebedrijven, opbouw-, ouderen-, jongeren- en maatschappelijke werkers. Het doel is om in de periode mei 2001 tot en met mei 2004 100 bijstandsklanten aan een baan te helpen. Het is de bedoeling dat deze nieuwe werkwijze steeds meer wordt toegepast. In 2003 start de gemeente ook in de Bargeres.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2003 Gemeente Emmen