Gemeente Emmen


---

Persbericht: Onderzoek brandveiligheid scholen, 9 april 2003

Meer dan honderd scholen onder de loep
Onderzoek naar brandveiligheid scholen

Om aan alle eisen van (brand-)veiligheid te voldoen, dienen gebruikers van gebouwen te beschikken over een gebruiksvergunning. Het hebben van de gebruiksvergunning verklaart het gebouw qua gebruik (brand-)veilig. Deze verplichting geldt ook voor de ruim 100 (school-)gebouwen in de gemeente Emmen. Het gemeentebestuur heeft daarom besloten dat van alle scholen de bouwkundige en technische staat moet worden onderzocht. Het onderzoek wordt verricht door de brandweer die tevens verantwoordelijk is voor de afgifte van gebruiksvergunningen.

Verwacht wordt dat in het najaar van 2003 een compleet overzicht van de brandveiligheidsituatie van de ruim 100 schoolgebouwen aan het college van B&W kan worden gepresenteerd. Het overzicht zal aangeven in welke school welke maatregelen genomen moeten worden om de brandveiligheid te garanderen, terwijl de afdeling Gebouwen van de gemeente een berekening zal geven van de financiële gevolgen van eventuele bouwkundige en technische aanpassingen.

Gebruiksvergunning
Zodra een gebouw is onderzocht kan een gebruiksvergunning onder voorwaarden worden afgegeven. In deze voorlopige vergunning staat precies vermeld aan welke aanvullende brandveiligheidseisen (nog) moet worden voldaan om voor een definitieve vergunning in aanmerking te komen. Indien een acuut ontoelaatbare (brandgevaarlijke) situatie wordt aangetroffen zal deze zo snel mogelijk en bij voorrang worden verholpen. Mochten er nog andere aanpassingen nodig zijn maar die minder urgent zijn, dan kan een gebruiksvergunning (onder voorwaarden) worden verstrekt. Zodra alle noodzakelijke aanpassingen zijn aangebracht kan de gebruiksvergunning onder voorwaarden, worden omgezet in een definitieve vergunning.

2004
De rapportage zal worden aangeboden aan het college van B&W en aan de schoolbesturen. Afhankelijk van verdere besluitvorming door het college en het verloop van het uitvoeren van de bouwkundige en technische maatregelen, wordt verwacht dat in de loop van 2004 alle verleende gebruiksvergunningen onder voorwaarden zijn omgezet in een definitieve gebruiksvergunning.

Alle schooldirecties en besturen zijn inmiddels uitgebreid op de hoogte gebracht van het onderzoek. Het onderzoek zal een dezer dagen beginnen.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2003 Gemeente Emmen