Gemeente Emmen


---

persbericht: nieuw beleid welzijnswerk, 9 april 2003

Nieuw beleid welzijnswerk

De gemeente Emmen is bezig met de herijking van haar welzijnsbeleid. Deze herijking moet leiden tot nieuwe (meerjarige) contracten tussen de gemeente en de welzijnsstichtingen Alcides en Zes. Ook worden, op basis van het nieuwe beleid, waar mogelijk de voorwaarden voor subsidieverlening aan andere maatschappelijke organisaties aangepast. Het streven is er op gericht om tijdens de raadsvergadering van 26 juni de contracten en voorwaarden vast te stellen.

Voordat het zover is, doen de leden van de raadscommissie Samenleving uitspraken over de hoofdlijnen van het welzijnsbeleid. Zij doen dit mede op basis van de uitkomsten van een vijftal bijeenkomsten, die eind februari / begin maart zijn georganiseerd voor betrokkenen bij het welzijnswerk. Dit alles gebeurt tijdens een extra vergadering van de commissie Samenleving op 14 april vanaf 19.30 uur.

Aanleiding herijking
Aanleiding voor de herijking van het welzijnsbeleid is het faillissement van stichting Opmaat afgelopen jaar. Alcides Emmen heeft toen het bestaande welzijnspakket overgenomen, zoals dat voorheen door Opmaat werd uitgevoerd. Vanwege de tijdsdruk was het destijds niet mogelijk om de welzijnsvraag grondig onder de loep te nemen.

Het contract met stichting Alcides loopt op 7 september dit jaar af. De gemeente streeft naar een (meerjarige) contractrelatie met deze stichting en met de Stichting Zes. Voordat er een nieuw contract afgesloten wordt, wil de gemeenteraad eerst, samen met betrokkenen, de totale welzijnsvraag actualiseren.

Onderzoek Jeugdbeleid / jongerenwerk
Het jongerenwerk houdt zich bezig met de begeleiding van groepen jongeren in hun vrije tijd. Maar wat kun je als lokale overheid precies van het jongerenwerk verwachten en wat betekent dit voor de formatie en accommodaties? Om op deze vragen een antwoord te krijgen, doet de gemeente Emmen mee aan een landelijk onderzoek naar normeringen voor jongerenwerk. De resultaten van dit onderzoek worden eind juni verwacht. Dan zal bekeken worden hoe de resultaten verwerkt kunnen worden in het welzijnsbeleid.

Stichting Zes
De welzijnstichting Zes staat er financieel slecht voor. Het college van B en W onderzoekt wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst van deze stichting. In verband met de huidige situatie bij Zes is het mogelijk dat voor deze stichting een afzonderlijk traject wordt gevolgd.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2003 Gemeente Emmen