FNV

uw ziektekosten?
CAO overleg Avebe begonnen
Dinsdag 8 april is de eerste ronde van de CAO onderhandelingen bij Avebe begonnen. De inzet van de bond is samengevat in het bijgevoegde bestand. Volgens bestuurder Anja Dijkman van FNV Bondgenoten in Groningen is er nog niet echt onderhandeld. Wel zijn de CAO voorstellen van alle partijen toegelicht. Het zal gaan om een éénjarige CAO (1 juni 2003 - 31 mei 2004). In dit bericht in grote lijnen een overzicht van de besproken onderwerpen. De onderhandelingen worden 23 april '03 voortgezet.

Loonsverhoging

Op basis van het centraal akkoord vragen wij 2.5%. Avebe heeft nog geen bod gedaan. Avebe wil de mogelijkheden onderzoeken voor resultaat afhankelijke beloning. Wij hebben aangegeven dat resultaat afhankelijke beloning alleen bespreekbaar zou kunnen zijn als extra bovenop de 2.5%. De premie van EUR44,- (bruto) vanaf 1 januari 2003 voor deelnemers aan de premiespaarregeling zal blijven bestaan. Over de praktische uitvoering praten we verder.

Pensioenen

We willen afspraken maken over daadwerkelijke verlaging van de franchise in de pensioenregeling. De discussie ligt nu al voor de derde keer op de CAO tafel.

Hay'ers (hoger personeel)

Avebe stelt voor de Hay'ers niet langer onder de CAO te laten vallen. Zij hebben immers een eigen arbeidsvoorwaardenregeling.......FNV Bondgenoten is tot op heden bij die regeling geen partij omdat de loonsverhoging voor de hay'ers vastgesteld wordt buiten Avebe en onafhankelijk van de situatie waarin Avebe verkeert. Wij vinden dat Avebe moet toezeggen dat de loonsverhoging voor de Hayers maximaal 2.5% zal bedragen.

Arbeidstijden en toeslagen

Avebe wil wijzigingen in CAO bepalingen over slaapuren (na zon/feestdag niet direct volgende dag compenseren maar in de loop van de week) en over overplaatsing naar een ander dienstrooster in de 5-ploegendienst. Avebe doet geen voorstellen over "éénlingroosters". De pilots over de combinatie arbeid en zorg (bijvoorbeeld 4x9 roosters) starten in juni/juli 2003, worden geëvalueerd na december en kunnen leiden tot CAO voorstellen in 2004.

Overig

Er is welgeteld één werknemer die nu gebruik maakt van de vierdaagse werkweek vanaf 58 jaar. "Geen afbouw ploegentoeslag vanaf 58 jaar" is bespreekbaar voor Avebe als dit ten koste gaat van de loonsverhoging. Tijdens de looptijd van het Sociaal Plan worden 170 werknemers 61 jaar. Volgens opgave van Avebe kost het 5.5% van de loonsom als deze groep op 61 jarige leeftijd met prépensioen zou gaan. Er is niet afwijzend gereageerd op ons voorstel voor een bijdrage aan het solidariteitsfonds van FNV Mondiaal.

We zijn er nog niet. Op woensdag 23 april praten we verder met de bedoeling aan het eind van de dag overeenstemming bereikt te hebben...............

Onderhandelingsdelegatie FNV Bondgenoten

Bé de Boer, Bert Bos, Herman Kone en Anja Dijkman

Meer informatie

Anja Dijkman, bestuurder Industrie FNV Bondgenoten in Groningen

Tel: 0503631143 of 06-51256390

E-mail: anjadijk@bg.fnv.nl

09-04-2003