Het Nationaal Archief


Als de Russen komen
Den Haag, 9 april 2003

In opdracht van het Nationaal Archief Magazine deed journalist Marcel Metze onderzoek naar een tot nog toe onbekend stukje naoorlogse Nederlandse geschiedenis. Naar nu blijkt stelde premier Drees in 1948 uit angst voor een Derde Wereldoorlog en een Russische bezetting een geheime ambtelijke commissie in die de taak kreeg de evacuatie voor te bereiden van de nationale elite: de koninklijke familie, de regering en andere 'belangrijke' Nederlanders. De regering zou zich geen tweede keer laten verrassen door de vijand. Het complete artikel staat in het eerste nummer van het Nationaal Archief Magazine dat vanaf vandaag gratis verkrijgbaar is bij 200 culturele en onderwijsinstellingen in het hele land.

Evacuatieplannen voor 20.000 Nederlanders
De commissie die tot 1957 onder de schuilnaam 'Jansen' opereerde, dacht na over vragen als: wat bij zo'n Russische inval te doen met landverraders en wat met de registers van de burgerlijke stand? De plannenmakerij liep nogal uit de hand. Eind 1956 lagen uiteindelijk negen grote evacuatieplannen klaar voor 20.000 mensen met fantasierijke namen als Bezemsteel en Caramba. Deze stille paniek is altijd voor het grote publiek verborgen gebleven. Marcel Metze reconstrueerde de plannenmakerij op basis van documenten uit het archief van het Kabinet van de Minister-President, dat sinds vorige maand is in te zien in het Nationaal Archief in Den Haag.

Meer informatie
Het Nationaal Archief Magazine ligt vandaag bij een groot aantal vertegenwoordigers van de media op het bureau. Het magazine wordt ook verspreid naar de scholen voor journalistiek, faculteiten geschiedenis en tientallen musea en archieven. Wanneer u een digitale versie wilt van een of meerdere artikelen uit het magazine kunt u contact opnemen met mw. S. Barbier van de afdeling communicatie van het Nationaal Archief. E-mail:
suzanne.barbier@nationaalarchief.nl , telefoon: 070 331 54 55.