Gemeente Amsterdam

Geen erfpacht op het water

9 april 2003 - Johanneke Helmers
Er komt voorlopig geen erfpacht op het water. Dat heeft het college van B&W besloten. In plaats daarvan zal wethouder Stadig alternatieve manieren onderzoeken om het wonen op het land en op het water gelijk te trekken. "Het is nu zo dat wonen op het water voordeliger is dan wonen op het land", aldus de wethouder. "Dat is nogal onrechtvaardig."

In 1995 nam het college een nieuwe verordening aan voor wonen op het water. Daarin stond dat de tijdelijke vergunning, die voor die tijd nog werd afgegeven, voor onbepaalde tijd zou gaan gelden. Maar doordat die vergunning overdraagbaar was dreef doorverkoop de prijs op. Wonen op het water moest gelijk worden gesteld aan wonen op land, meende het college.

Die mening heeft Stadig nog steeds. "Maar om juridische redenen is het niet mogelijk iemand te dwingen een erfpachtcontract te tekenen. Net zo min als je opeens een vergunning in kunt trekken. Daardoor zien we nu van erfpacht af voor bestaande woonboten. Maar bij nieuwe gebieden zoals IJburg gelden de oude regels nog niet en daar kunnen we dus met iets nieuws komen."

Dat nieuws is nog niet bekend. De wethouder gaat nu onderzoeken op welke manieren het wonen op het water gelijk kan worden gesteld aan wonen op het land. Daarbij denkt hij aan het veilen van vergunningen of het verkopen van woonboten met vergunning en al.

De erfpacht is een onderdeel van een groter project Wonen op het water. Daarin komt binnenkort bijvoorbeeld ook het welzijnsaspect van woonboten aan bod.

© Gemeente Amsterdam