Infomedics


Persbericht - 9 april 2003

ZorgTrust, een open omgeving voor beveiligde en betrouwbare communicatie

Begin april 2003 zijn PinkRoccade, Infomedics, LifeLine Networks, Achmea Zorg en Delta Lloyd Zorg gezamenlijk gestart met het ZorgTrust initiatief. ZorgTrust heeft tot doel te komen tot samenwerking op het gebied van beveiligde en betrouwbare communicatie voor de zorgsector

Aanleiding
Aanleiding voor ZorgTrust is zowel de groeiende behoefte aan elektronische gegevensuitwisseling binnen de zorgsector, als de relatieve onveiligheid van open infrastructuren. Partijen binnen de sector wisselen bijvoorbeeld informatie die gevoelig van aard is uit via e-mail, internet of extranet. Hierbij zijn zaken als vertrouwelijkheid van de inhoud en authenticiteit van de afzender van groot belang, en dus is er de behoefte aan een adequate(re) beveiliging van de communicatie.

Dat alles in ogenschouw nemende, is eind 2002 door betrokken partijen besloten om onder de naam "ZorgTrust" tot een structurele samenwerking te komen die, gebruikmakend van digitale certificaten (PKI) , in beveiligde en betrouwbare elektronische gegevensuitwisseling in de zorgsector zal voorzien.

Doelstelling
ZorgTrust zal een virtuele gemeenschap (`community') vormen waarbinnen partijen middels een op maat gemaakte infrastructuur van PKI dienstverlening veilig met elkaar en met anderen kunnen communiceren. Deze infrastructuur zal bestaan uit technische, organisatorische en juridische componenten die in combinatie met specifieke applicaties een veilige elektronische communicatie mogelijk maken.

Doelgroep
ZorgTrust richt zich exclusief op de zorgsector en alle daarmee verwante partijen, in zoverre zij voor hun interne en externe communicatie gebruikmaken van elektronische middelen zoals e-mail en internet. Toetreding tot of gebruikmaking van het ZorgTrust initiatief is voor elke partij binnen de zorgsector mogelijk.

Fasering
Het ZorgTrust initiatief zal gefaseerd worden opgezet. Daartoe wordt eind maart 2003 fase I gestart met een beperkt aantal partijen. Deze fase zal aan het eind van het jaar worden opgevolgd door een definitieve uitvoering van de ZorgTrust omgeving. De vormgeving hiervan zal parallel aan fase I worden uitgewerkt aan de hand van strategische discussies en de ervaringen uit de implementatie.

Organisatie
o PinkRoccade borgt en beheert als vertrouwde derde partij (TTP en CA) de kwaliteit en integriteit van het ZorgTrust initiatief. o Infomedics en Lifeline verzorgen middels gedegen procedures de uitgifte van de certificaten.
o Achmea Zorg en Delta Lloyd Zorg zullen gebruik maken van deze diensten.

Functionaliteit
De deelnemende organisaties bepalen zelf welke applicaties zij met inzet van het ZorgTrust-certificaat veilig willen ontsluiten. Zo zal de ene deelnemer het certificaat willen gebruiken bij het uploaden van declaratiebestanden via Internet en zal een andere deelnemer het certificaat gebruiken voor veilige aanlevering van declaraties via e-mail. Elke deelnemende organisatie in fase 1 zal dan ook zelf het tempo bepalen waarmee deze functionaliteit aangeboden wordt.

Gemeenschap
o De ZorgTrust Gemeenschap zal bestaan uit drie onderling verbonden groepen: partners, deelnemers en gebruikers.
o Een ZorgTrust Partner is een organisatie die de uitvoering van bepaalde organisatorische of juridische processen binnen de gemeenschap op zich heeft genomen. Onder het laatste wordt bijvoorbeeld het uitgeven van de certificaten (Registration Authority, RA) begrepen.
o Een ZorgTrust Deelnemer is een organisatie of persoon die zich heeft aangesloten bij ZorgTrust ter afname van de PKI dienstverlening zonder zelf een actieve rol daarin te spelen. Daarbij kan gedacht worden aan zorgverzekeraars, die ten behoeve van zorgaanbieders via ZorgTrust certificaten verstrekken, maar ook aan ziekenhuizen of apothekers die ten behoeve van hun medewerkers via ZorgTrust certificaten betrekken. o Een ZorgTrust Gebruiker is uiteindelijk die persoon wiens naam in het Certificaat komt te staan. Als zodanig is een ZorgTrust Gebruiker dus steeds verbonden aan een ZorgTrust Deelnemer, al kunnen beide in voorkomende gevallen dezelfde persoon betreffen.