Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Persbericht, woensdag 9 april 2003

Start NVD Tijger Campagne:
"Tijgers voor Tijgers"

---

Vandaag gaat de NVD Tijger Campagne voor de bescherming van de tijger in het wild officieel van start in 12 Nederlandse dierentuinen. Een eeuw geleden leefden er nog ongeveer 100.000 tijgers in het wild. Op dit moment zijn er nog maar 6.000 tijgers. Van de acht tijger-ondersoorten die nog in historische tijd voorkwamen, zijn er inmiddels al drie uitgestorven en drie zijn uiterst zeldzaam. Belangrijkste redenen voor deze sterke achteruitgang is stroperij en illegale handel in tijgerdelen, alsmede de vernietiging van de natuurlijke leefomgeving van de tijger.

---

De ruim 10 miljoen bezoekers van de NVD dierentuinen worden de komende maanden voorgelicht over de bedreiging van tijgers in het wild en er wordt geld verzameld ter ondersteuning van negen projecten om tijgers in hun eigen leefgebied te beschermen. Voorbeelden van deze projecten zijn het opzetten van opsporingsteams om handelaren in illegale tijgerbotten in Sumatra te arresteren en het installeren van brandweer-eenheden langs de Russisch-Chinese grens waar bosbranden de grootste bedreiging voor tijgers vormen. Er wordt door de Europese dierentuinen gestreefd om 250.000 aan fondsen te verzamelen.

Gedurende het komende half jaar zullen de 12 dierentuinen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) op verschillende manieren aandacht besteden aan de campagne. Hierbij een greep uit de vele activiteiten. Safari Beekse Bergen organiseert vandaag een "sponsorloop" waarbij kinderen van een scouting vereniging letterlijk gaan "Tijgeren voor Tijgers". Dit alles wordt bijgewoond door een groot aantal prominente gasten, waaronder een aantal spelers uit de PSV selectie. In Diergaarde Blijdorp staan de twee onlangs geboren Sumatraanse tijgerzusjes Sigli en Binjai en hun moeder Musi centraal vandaag. Zij zijn niet alleen geweldige ambassadeurs voor hun zeer bedreigde wilde soortgenoten, ook kunnen bezoekers veel van het natuurlijk tijgergedrag leren. In het kader van het Europese fokprogramma voor de Siberische tijger, zal er in Ouwehands Dierenpark een tijger arriveren vanuit de dierentuin van Kiev. De Apenheul gaat op 9 april onder de titel "Vrouwen die niet voor de poes zijn, maar wel voor de tijger" een aantal prominente Gelderse vrouwen laten "tijgeren" om op deze manier een mooi startbedrag voor de tijgercampagne bijeen te brengen. Dierenpark Amersfoort heeft een klas schoolkinderen uitgenodigd die al "tijgerend" de tijgercampagne feestelijk zal openen.

Deze campagne is, net als de twee voorgaande succesvolle campagnes, onderdeel van de Europese campagne van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). In 2001 voerde EAZA een campagne tegen de ongecontroleerde handel in bushmeat in Afrika en in 2002 een campagne ter bescherming van het Braziliaans kustregenwoud. In Europa doen gemiddeld zo'n 130 dierentuinen, in meer dan 20 landen, mee aan de jaarlijkse EAZA natuurbescherming campagnes.