PvdA Europees parlement


PERSINFORMATIE

Straatsburg 9 April 2003Bijdrage debat uitbreiding EU/Lidmaatschap

9 april 2003
Jan Marinus Wiersma

Toen ik in 1997 door het EP werd aangewezen als rapporteur voor de EU lidmaatschap aanvraag van Slowakije, keken sommige collega's mij meewarig aan. Maakte dat land wel enige kans gelet op de schimmige en autoritaire stijl van de regering-Meciar? Als iemand mij toen gevraagd had of het land tegelijk met de andere Visegrad Omdat Slowakije vanwege het niet voldoen aan democratische criteria niet in de eerste onderhandelingsgroep werd opgenomen, is het meer dan de andere kandidaten getoetst en getest op de kwaliteit van de rechtsstaat. Ik heb daarover wel eens klachten gekregen maar het land is wellicht meer dan de anderen gevoelig gemaakt voor het belang van de waarden waarop de EU stoelt. Na de verkiezingen van 1998, die het einde betekenden van het Meciar tijdperk, is een opmerkelijke verbetering opgetreden met het invoeren van de rechtstreeks verkozen president, de decentralisatie van het bestuur, de vergroting van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en met maatregelen om de situatie van de minderheden te verbeteren.

Een aantal problemen is echter zo hardnekkig dat een oplossing niet een-twee-drie in zicht is. Zij vormen daarmee een bedreiging voor de Slowaakse samenleving. Zij zijn niet uniek -ook andere kandidaten worstelen ermee- maar de ernst wordt wel eens onderschat. Het valt daarom te verwelkomen dat ook de Slowaakse regering een serieuze aanpak aan het EP heeft voorgelegd. Ik doel op de strijd tegen de corruptie en de verbetering van de situatie van de Roma. Op beide punten is door ons de afgelopen jaren nogal gehamerd. Te hard volgens sommigen. Wij zouden te ongeduldig zijn. Het aanpakken van deze problemen kost tijd. Dat kan waar zijn maar door ons gedram gebeurt er nu eindelijk wat. En we hebben toezeggingen gekregen waarop we de nieuwe lidstaten na toetreding kunnen blijven aanspreken.

De Raad van Kopenhagen formuleerde nog twee criteria. Ik heb kunnen vaststellen dat Slowakije voldoet aan de marktvereisten. Het interne debat over dit onderwerp is soms zo radicaal dat ik me wel eens afvraag of men zich wel echt verdiept heeft in de beginselen van de sociale markt economie. Ook in Slowakije bestaat behoefte aan een actieve overheid die streeft naar sociaal evenwicht en zich inzet voor de ontwikkeling van armere regio's.

Wat betreft het vermogen om alle EU regels uit te voeren verschilt het land niet van de anderen.Er is veel bereikt maar de klus is nog niet geklaard. Wij wachten de komende voortgangsrapportage van de Europese Commissie af. Ik hoop wel dat de Slowaken op tijd klaar zijn voor het absorberen van de EU fondsen.

Ook in mijn laatste rapportage ontbreken de kritische noten dus niet. Maar dat zijn ze zo langzamerhand wel van me gewend in Slowakije. Ik heb me al de jaren proberen op te stellen als rapporteur van het Europees Parlement en niet als ambassadeur van Slowakije. Dat is het werk van anderen en die hebben dat uitstekend gedaan. Natuurlijk ben ik wel besmet door de intensieve contacten met Slowakije en zijn inwoners. De reputatie, die Meciar hen heeft gegeven, verdienen ze absoluut niet. Ik heb bewondering voor de wijze waarop een van de jongste staten in Europa zich heeft weten te ontworstelen aan een gecompliceerd verleden en voor het tempo waarin het op gelijke hoogte met de anderen gekomen is. Het moment om samen verder te gaan is aangebroken.