Centrum Informatie en Documentatie Israël


Den Haag, 9 april 2003

CIDI verwelkomt overheidssancties tegen Al Aqsa

Met instemming heeft CIDI kennis genomen van het besluit van minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer om de Sanctieregeling terrorisme van toepassing te verklaren op de Nederlandse stichting Al Aqsa. Op grond van de sanctie-regeling worden alle middelen van de sinds 1993 in Rotterdam en Heerlen gevestigde radicale stichting bevroren en is het vanaf morgen (9 april) verboden Al Aqsa rechtstreeks of indirect financieel te steunen.

In een brief aan minister De Hoop Scheffer heeft CIDI vandaag het besluit toegejuicht. CIDI heeft er steeds op gewezen dat de Stichting Al Aqsa nauwe banden met de terreurorganisatie Hamas onderhoudt, een conclusie die ook door de AIVD wordt onderschreven. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schily biedt Al Aqsa onder andere financiële steun aan de families van Palestijnse zelfmoordterroristen. Ook worden in de Palestijnse gebieden `zomerkampen' gefinancierd. Herhaaldelijk ontvangen Palestijnse jongeren daar militaire trainingen. Alleen al in 2001 werd in Nederland voor die doelen 1,4 miljoen gulden ingezameld.

Nadat de Duitse zusterorganisatie van Al Aqsa vorig jaar werd verboden, vroeg CIDI minister Donner van Justitie op 7 augustus vorig jaar om een spoedonderzoek naar de Nederlandse tak in te stellen. Nu dat tot een concrete sanctieregeling heeft geleid roept CIDI iedereen op zich aan de regeling te houden en alle steun aan en medewerking met de Stichting Al Aqsa stop te zetten.


---

(c)CIDI, 2003