CDA

CDA
09-04-03
Christen Democratische Verkenningen vernieuwd

Het tijdschrift ChristenDemocratische Verkenningen van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA is vernieuwd. Het is van maandtijdschrift tot kwartaaltijdschrift getransformeerd om een thematische en grensoverschrijdende reflectie over brandende politieke kwesties mogelijk te maken.

Een nieuw patriottisme

Het lentenummer Naar een nieuw patriottisme? is de eerste proeve van CDV als kwartaaltijdschrift. Hiermee ambieert de redactie het debat over integratie en de multiculturele samenleving te verdiepen. We hebben de afgelopen tijd veel gehoord over inburgeren. Inburgeren is verplicht maar niemand weet nog waarin. Is er nog zoiets als een gemeenschappelijke identiteit, een bezielende gedachte? Op nieuwkomers moet dit wel een rare indruk maken. Aan loketten geen gebrek, maar waar gaat Nederland over? In een confrontatie met de eigen vaderlandse geschiedenis, christen-democratische uitgangspunten en actuele internationale discussies gaat CDV op zoek naar de contouren van een nieuw zelfbewust burgerschapsideaal.

Een nieuwe redactie

De vernieuwing van de aanpak wordt ondersteund door de toetreding van enkele nieuwe leden tot de redactie en redactie-adviesraad.

Tot de redactie is toegetreden mevr. prof.dr. Dorien Pessers, publiciste en hoogleraar Juridische grondslagen van de persoonlijke levenssfeer aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. De redactie-adviesraad heeft versterking gekregen van dr. Gabriël van den Brink, publicist en cultuursocioloog verbonden aan het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn en prof.dr. Sylvester Eijffinger, hoogleraar Europese financiële economie aan de faculteit der Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Tilburg (en dit jaar verbonden aan Harvard University, USA).
Voorts zal na de zomer de huidige voorzitter prof.dr.Ernst Hirsch Ballin - vanwege zijn nieuwe functie bij de Raad van State - opgevolgd worden door prof.dr. Wim van de Donk, onder andere bijzonder hoogleraar Maatschappelijke Bestuurskunde bij de vakgroep Recht, Bestuur & Informatisering aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Presentatie nieuwe CDV op donderdag 10 april a.s.

Het lentenummer zal donderdag 10 april vanaf 18.30 uur in café Dudok te Den Haag aangeboden worden aan mevrouw J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart (partijvoorzitter van het CDA). Daarna zal er een gedachte-uitwisseling over integratie en religie plaatsvinden met de heren Sini (voorzitter Islam en burgerschap), H. Karacer (directeur Milli Görus), J. Jawad (lid van het interim-bestuur AEL Nederland) en A. Klink (directeur Wetenschappelijk Instituut voor het CDA), en mevrouw W.R.C. Sterk (lid CDA- Tweede Kamerfractie) onder leiding van mevrouw J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart (voorzitter CDA) en de heer R.J. Hoekstra (voorzitter Wetenschappelijk Instituut).

U bent van harte welkom.

Exemplaren van Christen Democratische Verkenningen zullen tijdens de presentatie worden uitgereikt.

U kunt ook donderdagmorgen vanaf 11.30 uur een exemplaar onder embargo tot donderdagavond 18.30 uur ophalen bij de balie van het CDA huis (dr Kuyperstaat 5, Den Haag).

Voor nadere informatie over de vernieuwing van Christen Democratische Verkenningen kunt u zich wenden tot drs. M. Jansen, redactiesecretaris (jansen.wi@bureau.cda.nl of 070-3424872) of drs. Jan Prij, redactie-assistent (prij.wi@bureau.cda.nl of 070- 342 4875).