Gemeente Lelystad

Gemeente pakt project `Tuingrenzen' efficiënter aan

Stadhuisplein 2
8232 ZX Lelystad
0320 278911
Postbus 91
8200 AB Lelystad

De gemeente Lelystad gaat op een nieuwe manier verder met het project `Tuingrenzen'. Dat heeft het college gisteren besloten. Het project loopt sinds enkele jaren. Het moet ervoor zorgen dat de grens tussen het privégebied en het openbaar gebied in Lelystad op termijn logischer en rechter wordt.

Schuttingen vlak langs de weg of het fietspad, verspringende grenzen tussen tuintjes en het openbaar groen, onduidelijkheid bij inwoners over de werkelijke grootte van hun tuin, stukjes openbaar groen die moeilijk bereikbaar zijn voor onderhoud. Op sommige plekken in Lelystad is de grens tussen het privégebied en het openbaar gebied rafelig en chaotisch. Deze situatie ontstond in de loop der jaren doordat mensen stukjes gemeentegrond konden kopen of gebruiken om hun tuin te vergroten. Maar vaak ook hebben mensen illegaal een stukje gemeentegrond bij hun tuin getrokken. De gemeente werkt er al enige jaren aan om deze situatie te verbeteren. Doel is om de grenzen tussen het privégebied en openbaar gebied duidelijker te maken en om illegaal gebruik op te heffen. Dit gebeurt onder de noemer van het project `Tuingrenzen'. Dit project betekent niet alleen dat illegale tuintjes ontruimd moeten worden, maar soms ook dat de gemeente stukjes grond verkoopt, waardoor inwoners hun tuin kunnen vergroten. Het gaat daarbij om situaties waarbij verkoop van de grond ervoor kan zorgen dat de tuingrens op den duur logischer en rechter wordt.

Speciale verzoeken

De gemeente gaat het project `Tuingrenzen' vanaf nu anders aanpakken, omdat het de afgelopen jaren arbeidsintensief, tijdrovend en kostbaar bleek. Veel tijd ging zitten in het beantwoorden van speciale verzoeken van inwoners. Bovendien bleek er minder belangstelling voor het kopen van grond dan vooraf ingeschat. Verder verkocht de gemeente tot nu toe bijna alleen `bloksgewijs' percelen. Mensen kwamen alleen in aanmerking voor koop van de grond als hun buren ook `meededen'.

Nieuwe aanpak

De nieuwe aanpak betekent dat de gemeente prioriteit geeft aan het verbeteren van de tuingrenzen en dat de bewoners zo veel mogelijk via de wijkposten worden geïnformeerd. De nieuwe aanpak houdt in dat er de komende jaren (tot 2006) geen tijd is om in te gaan op speciale verzoeken van inwoners. De gemeente stelt op kaarten vast welke stukjes grond voor verkoop, gebruik of ontruiming in aanmerking komen. Deze kaarten bepalen wat mogelijk is en liggen t.z.t. ter inzage bij de wijkposten. Verder gaan percelen niet meer bloksgewijs in de verkoop. Inwoners die daarvoor in aanmerking komen, kunnen hun tuin in principe ook vergroten als hun buren dat niet doen. Daarop is wel een uitzondering. Zo mag de verkoop van de grond er niet toe leiden dat een ander stuk openbaar gebied ingesloten raakt of moeilijk bereikbaar wordt voor onderhoud.

Meer initiatief

Nieuw in de aanpak is ook dat mensen die een stukje tuin kunnen kopen, zelf meer initiatief moeten nemen. Voorheen kregen alle betrokkenen een uitgebreide grondaanbieding in de bus. Nu krijgen mensen alleen een korte brief waarin zij worden gewezen op de mogelijkheid om grond te kopen. Op een kaart in de dichtstbijzijnde wijkpost kunnen ze dan bekijken om welk stuk grond het gaat. Zijn ze geïnteresseerd, dan kunnen ze per antwoordkaart een grondaanbieding aanvragen.

Brief in de bus

Met de nieuwe aanpak van het project `Tuingrenzen' kan de gemeente snel en efficiënt de tuingrenzen in de stad verbeteren. Bedoeling is het project dit jaar grotendeels af te ronden.

Wie voor koop van een stuk grond in aanmerking komt of een illegaal tuintje moet ontruimen, krijgt vanzelf een brief in de bus. Soms krijgen mensen die een tuin (illegaal) in gebruik hebben, de kans om de grond te kopen. Gaan zij niet in op het aanbod, dan moeten zij alsnog ontruimen.

Ook inwoners, die al eerder werden benaderd met een grondaanbieding, maar destijds niet hebben gekocht, krijgen nog eenmalig een aanbieding van de gemeente. Voor overige inwoners geldt: voor wie geen brief krijgt, heeft het project `Tuingrenzen' geen gevolgen.

Speciale prijs

Tijdens het project geldt een speciale grondprijs: EUR 32,-- per m2. Daar komen dan nog wel bijkomende kosten bij (400 tot 800 euro per verkoop, afhankelijk van de grootte van het perceel).

De grondprijs tijdens het project ligt ver onder de marktconforme prijs. Dat doet de gemeente, omdat het in het algemeen belang is dat de grens tussen het openbaar en privégebied verbetert. Daardoor wordt de stad op den duur mooier. Het is daarom belangrijk dat zo veel mogelijk van de aangeboden stukjes tuin ook daadwerkelijk worden verkocht. Voor grond die na afloop van het project wordt verkocht, zal een veel hogere prijs gelden.