Regering.nl

9 apr 2003
VOGELPEST: LANDELIJK VERVOERSVERBOD OPGEHEVEN

Het landelijk vervoersverbod voor dieren, voer en producten van en naar vogelpest-gevoelige bedrijven wordt vanaf donderdag 00.00 uur opgeheven. De eerdere beperkingen worden weer van kracht en waar nodig aangescherpt.

Dat heeft minister Veerman woensdagavond bekend gemaakt. De landelijke stand stil werd op 4 april afgekondigd na de verdenking van de aanwezigheid van vogelpest op een bedrijf in het Limburgse Ospel. De stand still-periode is gebruikt voor het onderzoek naar de herkomst van de besmettingen in Ospel.

Nieuwe regels
De opheffing van het vervoersverbod betekent dat de eerder geldende vervoersbeperkingen opnieuw van kracht worden. In een aantal gevallen zijn deze beperkingen verder aangescherpt.

Voor de gebieden van de Gelderse Vallei en Beneden Leeuwen en het gebied rond Nederweert gelden in het de meeste gevallen scherpere maatregelen. Landelijk komen de nieuwe beperkingen in grote lijnen op het volgende neer:

* De compartimenteringsregeling wordt opnieuw ingesteld met een aanpassing van het van de situatie rond Nederweert. Vervoer van en naar bedrijven tussen de compartimenten is verboden.
* Het vervoer van consumptie-eieren is onder strikte voorwaarden buiten de vervoersbeperkingsgebieden weer toegestaan.
* Het vervoer van rauwe melk en veevoer van en naar vogelpest-gevoelige bedrijven mag alleen rechtstreeks plaatsvinden.

* Het vervoer en uitrijden van mest van vogelpest-gevoelige dieren en van mest van bedrijven waar deze dieren worden gehouden blijft verboden. Alleen pluimveemest die voor 1 februari op de kopakker was geleverd mag in een aantal gevallen worden uitgereden.
* Vogelpest-gevoelige dieren mogen in zeer beperkte mate weer worden vervoerd. Dit geldt voor eendagskuiken, die naar een lege stal worden gebracht en voor de rechtstreekse afvoer van dieren naar een slachterij.

* Met uitzondering van varkens mogen een- en evenhoevige dieren van bedrijven met vogelpest-gevoelige dieren onder voorwaarden naar de slacht of naar een stal of een wei binnen het compartiment worden gebracht.

* De bezoekersregeling voor mensen blijft van kracht en geldt nu ook voor hobby-houders in het vervoersbeperkingsgebied Nederweert.

De betreffende regelingen zijn na te lezen op de website van het ministerie van LNV.

Besmettingen
Het aantal besmette bedrijven is inmiddels opgelopen tot 200. Daarnaast zijn er nog 21 ernstige verdenkingen van bedrijven die mogelijk besmet zijn met het vogelpest-virus.