Gemeente Den Haag

2003-04-09: Allochtone vrouwen verleggen hun grenzen
---

Richt u op! is het motto van het project Elevez! van de gemeente Den Haag. Het project is bedoeld voor allochtone vrouwen die al lang in Nederland wonen maar vooral omgaan met mensen uit hun eigen cultuur en omgeving. Het project stimuleert de deelneemsters om samen op zoek te gaan naar hun kansen in deze samenleving. Verdeeld over de verschillende wijken zullen 9 groepen aan het project deelnemen.

Elevez! is in 2002 door de dienst SZW ontwikkeld in het kader van het beleid voor oudkomers: mensen die al lang in Nederland zijn maar nooit zijn ingeburgerd. Het project is speciaal opgezet voor de groep vrouwen met kinderen op de basisschool die sterk aan hun buurt gebonden zijn, en voor wie tot nu toe weinig gebeurt. Doel is deze vrouwen in beweging te krijgen richting werk. Het project wordt uitgevoerd door Kliq Expertisecentrum dat veel ervaring heeft met oriƫntatietrajecten voor vrouwen met kinderen. Voorwaarde voor deelname is dat de vrouwen een bijstandsuitkering van de dienst SZW ontvangen.

In oktober 2002 zijn 29 vrouwen uit acht verschillende culturen in drie groepen van start gegaan in Laak, in Escamp en in de Schilderswijk. In de eerste maanden hebben de deelneemsters hun omgeving via excursies en snuffelstages geleidelijk steeds verder verbreed. Omdat zij weinig tot geen Nederlands spreken worden allerlei niet-verbale werkvormen gebruikt, zoals spel, dans en dramatische expressie. Gaandeweg leren zij Nederlands spreken.

Deze drie groepen hebben het eerste deel van het project afgerond. Zeventien deelneemsters stappen nu over naar de basistraining van het Leerwerk centrum van de dienst SZW. Daar werken ze vooral aan taal- en rekenvaardigheid en sociale vaardigheden. Daarna volgt een individuele functietraining die na verloop van tijd gecombineerd wordt met een stage bij een werkgever. Van daaruit kunnen zij de overstap maken naar de arbeidsmarkt of een beroepsopleiding.