Gemeente Den Haag

2003-04-09: Nieuwkomers bereiden zich al tijdens inburgering voor op baan in installatietechniek

---

Dankzij samenwerking tussen de gemeente Den Haag en de brancheorganisatie van de installatie-techniek kunnen nieuwkomers zich al tijdens hun inburgering voorbereiden op een nieuwe loopbaan. Het gaat om mensen uit alle windstreken die zijn toegelaten als vluchteling of naar Nederland zijn gekomen voor gezinshereniging.

Nieuwkomers die affiniteit hebben met het vak kunnen al voordat zij de verplichte inburgering hebben afgerond deelnemen aan het project Installatietechniek. Hierin worden Nederlandse les, een vakgerichte opleiding en werkervaring gecombineerd. De werkervaring kunnen de deelnemers opdoen in een speciaal daarvoor door TOP/Haeghe Groep ingericht simulatiebedrijf. Daarnaast krijgen de deelnemers intensief Nederlandse les die op het vakgebied is afgestemd. Na afloop voldoen zij aan de wettelijke inburgering. De vakscholing vindt plaats op het Leerwerk centrum van de dienst SZW en sluit aan op de kwalificatie-structuur van de branche.

De branche werkt aan het project mee omdat installatie-bedrijven geschoolde arbeidskrachten goed kunnen gebruiken. Van tevoren worden al arbeidsplaatsen geworven door Duaal Werknet, een onderdeel van de Stichting Loodsanering dat is voortgekomen uit de branche zelf. De toekomstige werkgevers worden bij het voortraject betrokken. Zij kunnen de kandidaat al in het bedrijf laten komen zodat deze de manier van werken daar leert kennen. De intentie is dat elke nieuwkomer zo snel mogelijk een baan binnen de branche krijgt.

In november 2002 is de eerste groep nieuwkomers gestart. De huidige groep bestaat uit 14 deelnemers. Voor een aantal van hen ligt al een dienstverband in het verschiet. De gemeente Den Haag en de Regionale Commissie Installatietechniek sluiten nu een convenant waarin de samenwerking structureel wordt geregeld. Door middel van een flexibele in- en uitstroom zullen er permanent tussen de 12 en 16 nieuw-komers aan het project deelnemen.