Universiteit Maastricht

Persbericht
2 april 2003


Promotie drs. Inez Bandell
Kinderen hebben meer last van hoofdpijn

Het aantal schoolkinderen met wekelijkse hoofdpijn is de afgelopen jaren toegenomen tot bijna een kwart van de schoolgaande jeugd. Meer kinderen hebben vaker last van hoofdpijn. Over de oorzaken is niets met zekerheid te zeggen: het kan het gevolg zijn van een veranderd ontbijtgedrag. Maar het kan ook het nevengevolg zijn van de toename van allergieën bij kinderen die wetenschappelijk is aangetoond. Cognitieve therapie en ontspanningsoefeningen leiden niet tot hogere resultaten bij de voorkoming van hoofdpijn.

Dat blijkt uit het onderzoek van drs. Inez Bandell-Hoekstra, waarop zij op 10 april hoopt te promoveren aan de Faculteit der Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht (UM). De titel van haar promotie luidt: "Headache, coping and quality of life in children". Haar promotoren zijn prof.dr. H. Huijer Abu-Saad en prof.dr. P. Knipschild.

Uit een in Maastricht gehouden onderzoek onder bijna drieduizend schoolgaande kinderen rapporteerde één op de vijf jongens en één op de vier meisjes in groep 7 en 8 van de basisschool wekelijkse hoofdpijn. In het voortgezet onderwijs komt tot en met klas 4 wekelijks hoofdpijn voor bij één op de zeven jongens en één op de drie tot vier meisjes. Gemeten over de hele groep had 23 procent van de kinderen wekelijks hoofdpijnklachten. Dat percentage bedroeg 17 in een soortgelijk onderzoek in 1983 onder Amsterdamse schoolkinderen. Kinderen gaan gebukt onder hoofdpijnklachten. Hoe frequenter de klachten des te lager scoren ze op kwaliteit van leven en kwaliteit van gezondheid.

Inez Bandell onderzocht verder of cognitieve therapie en ontspanningsoefeningen bij schoolkinderen effect had op het verminderen van hoofdpijnklachten. Gemiddeld daalde het aantal keren hoofdpijn in vier weken van elf keer naar drie keer. Er bleek evenwel geen verschil te zijn met de kinderen in de controlegroep die in de vorm van opdrachten de mogelijke oorzaken van hoofdpijn registreerden, maar die geen cognitieve therapie en ontspanningsoefeningen kregen.

Noot voor de pers:
De afdeling Communicatie van de Universiteit Maastricht is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren via 06 21275612. Mailto:pers@bu.unimaas.nl.
De persberichten van de UM staan op internet: www.pers.unimaas.nl.